Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Obama: vízumkönnyítést ad az USA a kínaiaknak

Obama: vízumkönnyítést ad az USA a kínaiaknak

Az Egyesült Államok üdvözli egy virágzó, békés és stabil Kína felemelkedését - hangoztatta Pekingben Barack Obama amerikai elnök, s jelentős vízumkönnyítést jelentett be a kínaiaknak. Kijelentette: ha Kína és az Egyesült Államok együtt tud dolgozni, az a világ hasznára válik.

Obama - aki az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletére, illetve hivatalos látogatásra érkezett a kínai fővárosba - azt mondta, a világ két legnagyobb gazdaságát különös felelősség terheli, s 'ha Kína és az Egyesült Államok együtt tud dolgozni, az a világ hasznára válik'. Megjegyezte, hogy Kína világgazdasági integrációjának felgyorsítása az Egyesült Államok és a világ érdeke.

Az amerikai elnök egy vállalatvezetők számára tartott értekezleten beszélve bejelentette azt is, Washington meghosszabbítja a kínaiaknak kiadott vízumok érvényességének időtartamát. A turista és az üzleti célúakét egy évről tíz évre növelik, de a diákok beutazási engedélye is a jelenlegi egy évnél tovább, öt évig lesz hatályos. Az Egyesült Államok mindenekelőtt a gazdaságot serkentő lépésnek szánta az új intézkedést, amely csütörtökön már hatályba is lép - jelezte Obama.

Amerika dollármilliárdokat vár a döntéstől, a fogyasztás megnövekedését, s ezzel hazai munkahelyek százezreinek biztonságosabbá tételét - írta az Obama bejelentésével párhuzamosan kiadott Fehér házi közlemény. A kínaiaknak nyújtott kedvezmény megegyezik azokkal, amelyeket Washington a vele szoros kapcsolatban álló országoknak, országcsoportoknak biztosít, így például az Európai Unió államainak.

Az Egyesült Államok számítása szerint egy utazási dömping 2021-ig 440 ezer munkahelyet teremthet, a gazdaságba pedig 85 milliárd dollár plusz áramolna évente. Az ország jelenleg mindössze két százalékkal részesül a kínai turistaforgalomból.

Az amerikai elnök előadásában arra is utalt, bízik benne, hogy vendéglátójával sikerül dűlőre jutnia a beruházásvédelmi megállapodást illetően és elhárítania a még fennálló akadályokat a kereskedelmi és üzleti kapcsolatok fejlesztése elől.

Peking Barack Obama nyolc napos ázsiai körútjának első állomása. A kínai fővárosban nem csak az APEC-csúcson vesz részt, de kétoldalú megbeszéléseket is folytat vendéglátójával, Hszi Csin-ping államelnökkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).