Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 16. 13:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OGY - (földtörvény - vezérszónokok, Fidesz, MSZP)

OGY - (földtörvény - vezérszónokok, Fidesz, MSZP)

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint az új földtörvény biztosítja, hogy a jövőben csak magyar földművesek vehessenek és magyar gazdálkodók bérelhessenek termőföldet, véget vet annak az "1100 éves vitának", hogy kié legyen a föld. A Fidesz vezérszónoka a javaslat kedden megkezdődött általános vitájában az Országgyűlésben azt mondta: az előterjesztés rögzíti, hogy a zsebszerződések nem teljesülhetnek automatikusan, és a külföldiek földszerzésének is nagyon komoly gátat szabnak. Az MSZP jelen formájában elveti a javaslatot, az ellenzéki párt úgy látja: egy működő rendszert rombol le a kormány.


Fazekas: 1100 éves vitának vet véget a földtörvény

Fazekas Sándor expozéjában azt mondta: a termőföld nemzeti kincs, "megélhetésünk alapja".
A jogszabály biztosítja, hogy a jövőben csak magyar földművesek vehessenek és magyar gazdálkodók bérelhessenek termőföldet, véget vet annak az "1100 éves vitának", hogy kié legyen a föld - jelentette ki a tárcavezető, megjegyezve, nem vásárolhatnak majd földet ingatlanbefektetők, spekulánsok és azok a nagybirtokosok sem, akiknek már sok van.
A miniszter szerint így megkezdődik a földvagyon átrendeződése. A kormány céljának az agrárközéposztály megerősítését, a családi gazdaságokon alapuló középbirtokok támogatását nevezte, a földtörvény szükségességét pedig azzal magyarázta, hogy 2014. április 30-án lejár az Európai Uniótól kapott tízéves földvásárlási moratórium, és azt követően a kormány céljait megvalósító jogszabálynak kell életbe lépnie.

Fidesz: komoly gátat szab a javaslat a külföldiek földszerzésének

Font Sándor, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka kiemelte: a javaslat rögzíti, hogy a zsebszerződések nem teljesülhetnek automatikusan, nagyon komoly gátat szab a külföldiek földszerzésének, és választ ad a spekulatív befektetői szándékokra, egyértelműen a mezőgazdaságból élők tulajdona felé "irányítja a termőföldet". A kormánypárti politikus úgy látja: biztosítva lesz, hogy a magyar agrárpotenciált a jelenleginél is nagyobb növekedési pályára állítsák.
Font Sándor rámutatott: a javaslat egyértelműen kimondja, csak magánszemély szerezhet termőföldet, és közülük is azok, akik teljesítik a földműves definícióját, valamint akiknek a lakóhelye, székhelye, gazdálkodási centruma az eladásra szánt termőföldtől 20 kilométernél nincs messzebb. 2014-től az várható, hogy azok a tulajdonosok, akik nem földművesek, és el akarják adni a termőföldet, nem tudják majd ezt senki másnak megtenni, csak életvitelszerűen a mezőgazdasággal foglalkozónak - magyarázta a fideszes képviselő, aki szerint nem igaz, hogy az új földtörvény végletesen tönkre tenné az állattenyésztést. Hangsúlyozta: a helyi földforgalmat, amely a bérletre és eladásra egyaránt kiterjed, a helyi földbizottság véleménye alapján bírálják majd el.
Kiemelte, hogy magántulajdonban, természetes személynél 300 hektárnál több föld nem lehetne, a családi gazdálkodásoknál 500 hektár a határ, és a közeli hozzátartozók együttesen 1200 hektárnál többet nem birtokolhatnának. Ez utóbbi vonatkozik főszabályként a társas vállalkozások által bérelt területre is - jegyezte meg. Azt is mondta, nem lenne baj, ha a fiatal gazdákat előrébb sorolnák a termőföld szerzésnél.
Kitért arra, hogy egyes uniós országokban egyáltalán nincs korlátozás e téren, de vannak olyan államok, ahol szigorú szabályok érvényesek, és példaként említette a francia földjogszabályozást. Beszélt arról az uniós bírósági határozatról is, amely rögzíti, a termőföld különleges "jószág", speciális tulajdonságai vannak, és elismeri azt a jogot, hogy termőföld szerzése esetén előzetes hatósági engedélyezést vezessenek be. Ezt rögzíti a bérlés és a földszerzés vonatkozásában a magyar tervezet is - jelezte. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: vitaanyagnak mindenképpen megfelel a benyújtott szöveg.

MSZP: rossz szabályozással egy működő rendszert rombol le a kormány

Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka szerint a magyar történelem megismétli önmagát, a kormány egy rossz szabályozással egy már működő rendszert rombol le. Azt elismerte, szükség van a lejáró moratórium miatt az új törvény megalkotása. Üdvözlendőnek tartotta, hogy a termőföldtulajdon és -használat alapvetően a hazai gazdálkodók kezében maradjon. Helyesnek nevezte, hogy vissza akarják szorítani a külföldi és hazai spekulációs törekvéseket. Ugyanakkor az ellenzéki politikus szerint ez a javaslat ezen elvárásoknak nem felel meg, egy 20-30 évvel ezelőtti európai modellt tekint mintának, nem veszi figyelembe a világ mezőgazdaságában zajló alapvető változásokat.
Véleménye szerint 2014. május 1-jétől 2 millió földtulajdonos tulajdona értékelődik le a szabályozás alapján, a földszerzésre jogosultak száma rendkívül alacsony, mintegy 10 ezer fő lesz. A mostani tulajdonosok könnyen elveszíthetik eddigi birtokaikat, a külföldiek sokkal olcsóbban, könnyebben juthatnak majd termőföldhöz, a már itt gazdálkodó külföldieket a földszerzésben pedig nem korlátozza az előterjesztés.
Mesterházy Attila úgy fogalmazott: ez a javaslat nem más ebben a formában, mint az "éhes fideszes klientúra számra történő kedvezményes földosztás". A földosztást új hivatal végzi, gumiszabályok mentén, és az eredmény sem lesz más mint a földbérleti pályázatoknál, "megint műkörmösök, tetőfedők és Orbán Viktor barátai juthatnak földhöz" - fogalmazott. Azt vetítette előre, hogy a javaslattal a méretkorlátozások miatt rengeteg kis- és közepes vállalkozás kerülhet veszélybe, szűnhet meg, és 30-40 ezer ember veszítheti el munkahelyét egyik napról a másikra. Az indítvány szerinte nem segíti a fiatal gazdálkodókat sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;