Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 26. 16:56, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán: az idő a magyar nemzetnek dolgozik

Orbán: az idő a magyar nemzetnek dolgozik

Az Európai Unión kívül lévő kárpátaljai magyarságot csak egy államhatár választja el Magyarországtól, "egy vonal a térképen, amelynek jelentősége egyre inkább fogy a 21. század valóságában" - jelentette ki Orbán Viktor Beregszászon pénteken. A miniszterelnök II. Rákóczi Ferenc Főiskolán mondott beszédében hangsúlyozta: a nyolc ország területén élő magyar nemzetnek dolgozik az idő, "a jövő a mi oldalunkon áll, a korszellem a mi vitorlánkat dagasztja, a mi hajónkat hajtja".

Az egynapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó miniszterelnök a kormány nevében elvi megállapodást írt alá a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatásáról.
Az aláírási ünnepségen elmondott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: a nyolc ország területén élő magyar nemzetnek dolgozik az idő, "a jövő a mi oldalunkon áll, a korszellem a mi vitorlánkat dagasztja, a mi hajónkat hajtja". Hozzátette: ennek az a feltétele, hogy ne dőljünk be hamis prófétáknak, ne engedjük, hogy erőt vegyen rajtunk az "agresszív, internacionalista látomás divatja". Az európai korszellem, amely a határokat eljelentékteleníti, az európai kultúra nevében egyszerűen átlépi, a magyarokat segíti - fogalmazott.
Hozzátéve, hogy "ezért mi, magyarok kiállunk Európa, a nemzetek Európája mellett, és csak e mellett állunk ki". Kiemelte: "szemben állunk a "Szovjetszkij Szojuz" minden modernkori kiadásával".
A kormányfő rámutatott, hogy a magyar kultúra és történelem csak a különböző országokba szakított magyar közösségek saját történetéből és kultúrájából állhat össze kerek egésszé. "Csak az tekinthető magyar történetírásnak, amelynek lapjain nem csak a recski, hanem a szolyvai táborba elhurcolt magyarok sorsa is feltárul" - mondta.
A közös történelemre és kultúrára utalva a miniszterelnök kifejtette: olyan intézményekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a tehetséges magyar fiatalok felfedezését és kiemelkedő színvonalú oktatását, amire a 17 éves II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kitűnő lehetőséget teremt, és fontos példát mutat. Úgy vélte, hogy a főiskola léte a magyarság összefogásának példája.
Orbán Viktor kiemelte: a magyar történelem dicsőséges nagy korszakaiban az a közös, hogy ezekben az időszakokban a magyarok a széthúzás helyett az összefogást, a kishitűség helyett az önbecsülést, a viszály helyett a közösség megtartó erejét választották. "Amikor minden magyar összeadta az erejét, akkor az egész világ láthatta, hogy mi közösen milyen nagyszerű dolgokra vagyunk képesek" - mutatott rá, megjegyezve, hogy ez a szellem ma is él.
Kifejtette: a Kárpát-medencei magyarságnak közösek a gyökerei, ezért mindig sokkal erősebb lesz, ami összeköt, mint ami elválaszt. "Mi magyarok nem másokkal szemben akarjuk megfogalmazni a saját céljainkat, amiben hiszünk, ami mellett elkötelezettek vagyunk, az a határokon átívelő nemzetegyesítés programja" - fejtette ki. Szerinte ennek egyik fontos állomása az a megállapodás, amelyet a magyar kormány a beregszászi főiskolával aláírt, s amely új lendületet adhat Kárpátalja magyar nyelvű felsőoktatásának, hiszen - fogalmazott - saját kultúráját minden nemzet csak a saját anyanyelvén adhatja tovább, s ez lehet záloga a megmaradásnak.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarországnak létérdeke a határon túli magyar közösségek megmaradása, ezért fontos a magyar főiskolával aláírt elvi megállapodás. Ennek célja - tette hozzá - a kárpátaljai magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében folytatandó együttműködés. Közölte: a felsőoktatási intézmény vállalja, hogy beindítja a felsőfokú szakképzést, bővíti három kutatóintézetének tevékenységi körét és a meglévő szakokat. A magyar kormány támogatja az intézmény infrastruktúrájának felújítását és bővítését, a magyar felsőoktatási intézményekkel a kapcsolattartást, továbbá biztosítja a forrást az intézmény hosszú távú működéséhez - mondta.
Orbán Viktor a magyar kormány fontos feladatának nevezte annak könnyebbé tételét, hogy valaki Kárpátalján magyarnak vallhassa magát, s annak biztosítását, hogy a kárpátaljai magyarok - a schengeni szabályok betartása mellett - a legszabadabban utazhassanak Magyarországra. Fontosnak nevezte a kisebbségbarát ukrán nyelvtörvény elfogadását, s arra biztatta a kárpátaljai magyarokat, hogy éljenek a jogszabály nyújtotta lehetőséggel a saját lakóhelyükön. A magyar kormány ehhez minden segítséget meg fog adni, mert a beregszászi főiskola és az ott tanuló diákok jelentik a zálogot a kárpátaljai magyarság megmaradására - zárta beszédét a kormányfő.
Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke beszédében igazi ünnepnek nevezte a magyar kormánnyal kötött megállapodást, amelynek köszönhetően a közeljövőben a főiskola 500 millió forint támogatást kap az épület felújításának befejezésére és az intézmény tevékenységi körének bővítésére. Egyúttal köszönetet mondott annak a 75 magyarországi települési és 8 megyei önkormányzatnak, továbbá a magyar kormánynak, magánszemélyeknek és szervezeteknek, amelyek a főiskola épületének felújítását eddig támogatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során