Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 03. 06:40, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor válasza a somogyi nyugdíjasoknak: átgondolásra érdemes a nyugdíjemelés alapjáról szóló javaslatuk

Orbán Viktor válasza a somogyi nyugdíjasoknak: átgondolásra érdemes a nyugdíjemelés alapjáról szóló javaslatuk

A kormány valóban elkötelezett, hogy az ország megújítása mellett a nyugdíjak értékét, egyben az idős emberek biztonságérzetét is megőrizze - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Nyugdíjas Szervezetek Somogy Megyei Szövetsége elnökének küldött válaszlevelében. Úgy fogalmazott: átgondolásra és megfontolásra érdemesnek tartja a somogyi nyugdíjasok javaslatát, miszerint a nyugdíjemelés alapját a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja képezze.

A kormányfő válaszáról Stikel János, a megyei szövetség elnöke tájékoztatta hétfőn az MTI-t, emlékeztetve arra, hogy javaslatukkal egy hónapja fordultak levélben a kormányfőhöz, valamint a parlamenti pártok elnökeihez. Utóbbiak egyelőre nem reagáltak - tette hozzá.
Közölte: a miniszterelnök a nyugdíjak értékének megőrzéséről azt írta, hogy a kormány ezt a vállalását a tavaly novemberi egy összegű, 6 százalékos emelésen túl a 2012. január elsejétől folyósított 4,2 százalékos nyugdíjnöveléssel teljesítette. "Tette ezt mindannak ellenére, hogy Európa számos országában csökkentik vagy befagyasztják a nyugdíjakat" - idézte Orbán Viktor szavait Stikel János.
A miniszterelnök válaszában kitért arra is, hogy a rezsiköltségek szabályozásával ugyancsak garantálni kívánják a nyugdíjasok biztonságát, éspedig oly módon, hogy 2012-ben a gáz-, a távfűtés, a villany-, valamint a víz- és csatornadíjak nem emelkedhetnek az inflációnál nagyobb mértékben - mondta a megyei szövetség elnöke. Hozzátette: Orbán Viktor azt is írta, "bízhat abban, hogy a jövőben sem hajtunk végre olyan válságkezelést, amely a nyugdíjasok vállára tenne újabb terheket".
Stikel János a válaszlevél kapcsán úgy fogalmazott: "respektáljuk, hogy a miniszterelnök válaszolt a levelünkre, ami egy udvarias levél, tükrözi a kormányzati terveket, ugyanakkor nem veti el a javaslatunkat". Ennek alapján az elnök reményei szerint a javaslatuk "előbb-utóbb" az Országgyűlés elé kerül.
Ez utóbbi kapcsán a nyugdíjasszervezetek megyei szövetségének elnöke elmondta: Szűcs Erika országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció szociálpolitikusa a napokban kaposvári látogatásakor határozott ígéretet tett arra, hogy lehetőségükhöz mérten az általuk javasoltakat a parlamentben felvetik és felszínen tartják.
A somogyi civil szervezet javaslatának lényege: kezdeményezzenek törvényt a nyugdíjas fogyasztói kosárról, amelynek alapját az alapvető élelmiszerek és háztartási fogyasztási cikkek, gyógyszerek, az energia és a közüzemi szolgáltatások képezzék. E törvény mondja ki, hogy a nyugdíjemelés alapját - súlyozott részét - a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja adja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni