Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 05. 16:06, hétfő | Külföld
Forrás: Szerémy Tamás, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Őrizetbe vettek Törökországban több nyugállományú tengernagyot egy közös nyilatkozat miatt

Őrizetbe vettek Törökországban több nyugállományú tengernagyot egy közös nyilatkozat miatt

A török rendőrség hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyot, miután közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy az utóbbi időben vita tárgyává vált hazájukban

a Boszporusz és Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait szavatoló, a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét szabályozó 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény.

A nyilatkozat szombat késő este jelent meg, és 103 nyugalmazott tengernagy adta hozzá a nevét. Az aláírók hangsúlyozták, hogy a montreux-i szerződés "a legjobb módon védi Törökország jogait", és biztonsági szempontból is fontos szerepet tölt be.

Az aláírók úgy vélik, hogy a nemzetközi egyezmény megkérdőjelezése két másik ügy következménye. Az egyik a Boszporusztól nyugatra, Isztambul európai oldalára tervezett csatorna építése, a másik pedig a nemzetközi szerződések felmondásának lehetősége.

Utóbbival vélhetően arra a közelmúltbeli eseményre utaltak, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből. A Boszporusszal párhuzamos csatornára pedig a török kormány szerint nem terjednének ki a montreux-i egyezmény előírásai.

A nyugalmazott tengernagyok nyilatkozata a török vezetés heves bírálatát váltotta ki, az ankarai ügyészség azonnal nyomozást indított.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a Twitteren azt írta, hogy a nyugalmazott katonák "puccsidőket idéző" nyilatkozatukkal csak lejáratták magukat, "nevetségessé és szerencsétlenné" váltak.

A hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyon felül további négynek három napon belül önként kell jelentkeznie a rendőrségen.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint az érintettek felelnek a nyilatkozat készítéséért. Az állam biztonsága és az alkotmányos rend elleni összeesküvéssel gyanúsítják őket.

Címkék: őrizet, törökország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése