Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Össznépi füstölgés a trafiktörvény miatt

Össznépi füstölgés a trafiktörvény miatt

A vártnál nagyobb visszhangot váltott ki a trafik-törvény. A nagy dohánymultik siratják az eddig jól hasító és busásan tejelő piacot, a pályázatokon vesztes vállalkozók pedig azért szívják a fogukat, mert szerettek volna egy bizonyos körzetekben jónak ígérkező üzleti modellben részt venni. Természetesen itt nem elsősorban a kistelepülési trafikokról van szó.

A nagy össznépi füstölgés tegnap az ellenzéki pártok részéről még erősebb lett, amikor az árrés 10 vagy 12 százalékra emelése vetődött fel kormányzati részről. A dohánykereskedelmet felügyelő állami cég vezetője azt mondta, a trafikok pályáztatása megfelelt a törvényeknek. Gyulay Zsolt szerint a dohány-kiskereskedelmi koncesszió pályázati rendszer világos feltételeket szabott a kiírásban, július elsejétől pedig beindul a nemzeti dohányboltok új rendszere. Gyulai Zsolt azt is megjegyezte: már a törvény megalkotásakor, a pályázat kiírásakor látszott, sokan nem érdekeltek abban, hogy július 1-jével felálljon az új rendszer. Az 5000 nyertes mellett 10 000 vesztes van, és a döntések persze indulatot kavartak.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. elnöke azt mondta: a bíráló bizottságokat a minisztérium hozta létre szakértőkből, a testület összetételéről pedig azért nem adnak információt, hogy megóvják őket az esetleges rosszindulatú zaklatástól. A pályázatértékelésében a legnagyobb az üzleti terv súlya volt, 50 százalékos. Eddig a dohánykiskereskedelem 75-80 százaléka multinacionális cégeknél, benzinkutaknál volt, most 100 százalékban átkerül családi vállalkozások kezébe, és ez az érdeksérelem fő oka - tette hozzá Gyulai Zsolt. Az első körben eredménytelennek nyilvánított pályázatokkal érintett mintegy 1400 településre március 29-én jelent meg a pályázati felhívás. A termékkör bővítése és a 10 százalékos fix árrés mellett mindenhol megéri dohányboltot nyitni - hangsúlyozta Gyulay.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;