Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Augusztus 26. 23:19, hétfő | Belföld
Forrás: pannonmedia

Otthontalanul: Egy bőrönddel és a kutyával tették utcára a révfülöpi idős házaspárt

Otthontalanul: Egy bőrönddel és a kutyával tették utcára a révfülöpi idős házaspárt

Még a gyógyszereiért és a fehérneműiért sem engedték vissza Kassai Tibornét a végrehajtást kérő cég megbízott biztonsági emberei egykori otthonába. Míg az idős asszony fiaival a révfülöpi önkormányzatnál próbált segítséget kérni, 80 éves férjének is el kellett hagynia a házat, ahol egész életüket leélték. Egyelőre nem tudják hová menjenek, de azt igen, hogy nem adják fel. Állítják törvénytelenségek sora kellett ahhoz, hogy egy négy és fél milliós hitel miatt kitegyék őket a több tíz milliót érő ingatlanból.

Otthonvédő civil szervezetek aktivistái jelentek meg hétfő kora reggel a révfülöpi Káli utca 28-as szám előtt. Mivel a Kassai családnak egykori lakóházuk kiürítésére adott harminc napos határidő szombaton éjfélkor lejárt, mindenki úgy tudta, hogy a VIN-Faktor emberei, ha kell, ma akár rendőri segítséget bevetve, utcára szórják az idős házaspár minden holmiját. A kisemmizett adós végrehajtással szembeni utolsó kifogását szombaton utasította el a Tapolcai Járásbíróság. A több oldalas indoklás szerit a legsúlyosabb jogtalanságot felvető kérdést, illetőség hiányában, érdemben még csak nem is vizsgálták.

A háromszintes lakóházat, a hozzá tartozó kerttel egy 2002-ben felvett hitel miatt árverezték el két évvel ezelőtt. A legalább 30-35 millió forintot érő Balaton-parti ingatlan kikiáltási ára 9 millió forint volt. A végrehajtási dokumentumok szerint azt mindössze 6,3 millióért vásárolta meg a VIN-Faktor Zrt. Kassai Tiborné hiába fordult több fórumon is jogorvoslatért. A családtagok szerint elképesztő események előzték meg a birtokbavételt.

Adminisztrációs hiba, vagy bűncselekmény? – fekete lyuk a bíróság és a földhivatal között

Mint arról a Tapolcai Járási Földhivatalban ma mi is meggyőződhettünk, szó szerint köddé vált az ingatlanban Kassainé bátyjának kéttizedes tulajdonrésze, mely jogos öröksége volt. A testvér által indított tulajdonközösség megszüntetésére irányuló perben született határozat szerint az asszony 4 és fél millióért válthatta volna meg bátyja tulajdonrészét. A Földhivatal először olyan meghagyást kapott a Tapolcai Járásbíróságtól, hogy amennyiben az összeg kiegyenlítését igazolták, a két tizedes tulajdonrészt is Kassai Tiborné nevére jegyezzék be. Tíz hónappal később újabb végzés érkezett, ebben már csak az szerepelt, hogy a korábbi bírósági meghagyás jogerőre emelkedett és Kassai Tibornét 10/10 illetőségű tulajdonosként kell bejegyezni. Csakhogy a vételár kifizetése azóta sem történt meg. Az idős házaspár nem is tudta volna miből előteremteni a több millió forintos összeget. Az átíráskor ez még sem volt akadály. Bár a földhivatalban azt mondták nem nyilatkozhatnak, azt elárulták, teljesen érthetetlen számukra, mi történhetett, hiszen a vételár kiegyenlítéséről szóló dokumentummal nem találkoztak, de ők a bírósági végzésnek eleget kellett tegyenek.

A rendőrök már mindennapos vendégek a háznál

A válasz tehát a Tapolcai Járásbíróságon keresendő. Mi történhetett a két végzés között eltelt 10 hónapban, hogy adásvétel, ajándékozás nélkül egyik testvér nevéről, csak úgy a másikra szállt egy négy és fél milliós értékű ingatlan tulajdonrész. Ez az esemény, melyet egyelőre a családtagok előtt homály fed, kulcsa lehet a faramuci végrehajtási ügynek. A rendelkezésünkre álló dokumentumok szerint ugyanis a végrehajtás eredetileg a ház és a kert nyolctized részére indult meg, ráadásul lakottan. Másfél évvel később a VIN-Faktor már az egész ingatlant vitte, a benne élőket pedig július 25-én kilakoltatta – (akkor még csak papíron). Külön érdekesség, hogy információink szerint 2009-ben készült az utolsó értékbizonyítvány, nyolctized eszmei értékre és lakott állapotra. Ehhez képest a végrehajtáskor a földhivatali papírok szerint merőben másak a jogviszonyok és a körülmények, ráadásul a végrehajtási törvény szerint csak 6 hónapnál nem régebbi értékbizonyítvánnyal lehet árverezni.

Otthonvédő civilek szemben az intézkedő rendőrökkel

Felmerül a kérdés, hogyan lehetséges értékbecslés nélkül egy hatalmas Balaton-parti házat 9 milliós kikiáltási árral árverésre bocsátani, majd 6,3 millió forintért eladni az első arra járó követeléskezelő és ingatlanforgalmazó cégnek, majd az adós minden egyes beadványát, felülvizsgálati kérelmét elutasítani.

Együttérzésből elégtelen

Kassai Tiborné és két fia végső elkeseredésében a polgármesterhez és a jegyzőhöz sietett segítségért. A település vezetői fél napon keresztül ültek a papírok felett és próbáltak intézkedni. A polgármester szinte könyörögve kérlelte az immáron tulajdonos behajtó céget, engedje, hogy még egy hétig a házban maradjanak az idős házaspár holmiai és ők maguk is, hogy addig az önkormányzat intézkedhessen egy szükséglakásról. A kérlelés süket fülekre talált, bár a nyugdíjasok bútorait, ruháit nem szórták ki az utcára, közölték, hogy ők már többé nem mehetnek be az ingatlanba. Eddig a biztonsági őrök jóindulatán múlt, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapban csak pakolni engedhették volna be a kilakoltatott öregeket, megesett rajtuk a szívük és szemet hunytak a felett, hogy míg az idős férfi dolgozott, az asszony kiskutyájával a házban maradt, az éjszakákat is ott töltötte. Utólag, amint ez kiderült, úgy tudjuk az őrző-védő cég tulajdonosa, akit a VIN-Faktor Zrt megbízott a lakóház őrzésével, ma el is bocsátotta a mellesleg szintén felmondott hiteltől szenvedő, gyermekét egyedül nevelő alkalmazottját, aki túl jószívűnek, engedékenynek bizonyult az öregekkel szemben. Mellesleg a hétfői napon Kassainé kisebbik fiát, Tibort is elbocsátották a munkahelyéről, aki azért sietett a révfülöpi házhoz, mert megtudta, hogy szüleit ma valóban utcára teszik. Hiába biztosította még helyettesítését is.

Kassai Tibor édesanyja segítségére jött – kirúgták a munkahelyéről

A labda most már a Veszprémi Nyomozó Ügyészségnél és a bíróságoknál van. A család és az őket képviselő jogászok, jogvédők számtalan észrevételt, feljelentést tettek a szerintük törvénytelenül végrehajtott kilakoltatás, és a tulajdonrész körüli manipuláció miatt. Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője korábban kérdésünkre elmondta, Kassai Tiborné feljelentése kapcsán, feljelentési kiegészítést rendeltek el és bekérték a végrehajtás teljes iratanyagát a Tapolcai Járásbíróságtól. Augusztus 29-ig döntenek arról, fennáll-e bűncselekmény alapos gyanúja, és megindítják-e a nyomozást. Ha a vizsgálat eredményre jut, az akár az egész végrehajtást semmissé teheti. Jelen állás szerint viszont egy hét múlva az öregek holmiit a VIN-Fakor Zrt akár meg is semmisítheti.

Nézzék meg videó összeállításunkat is:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.