Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 26. 20:59, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu

Pénzt kínált a nő, erre agyonlőtték

Pénzt kínált a nő, erre agyonlőtték

Zsúfolt, de szokásos szombat volt, egészen addig, amíg egy iszlamista kommandó be nem hatolt az áruházba és lövöldözni nem kezdett – mondta a tragikus kenyai eseményekről szóló beszámolójában egy szemtanú, a nairobi Westgate bevásárlóközpont szupermarketjében lévő húsosztály dolgozója, Fred Bosire.

Amikor a támadás szombat délben megkezdődött, Fred Bosire a bolt hátsó részében volt. Sok száz kollégájával és hétvégi bevásárlásra érkező ügyféllel együtt csapdába került, amikor a támadók elkezdtek kézigránátokat dobálni és géppisztollyal lövöldözni.

„Láttam, amint az emberek a földre zuhantak körülöttem. Egyesek a hentespult mögé menekültek. Sikerült nekem is odalopódznom, és elég helyet találtam, hogy lefeküdjek, fejemet a földhöz szorítva” – mesélte az AFP francia hírügynökség tudósítójának kórházi ágyán a 35 éves férfi. Békésen tolták tovább bevásárlókocsijukat

Először azt hitte, hogy most is fegyveres rablás kezdődött, ami oly gyakori Nairobiban. „Láttam, hogy több vásárló békésen tolja tovább a bevásárlókocsit, próbálva megérteni, mi folyik. Ők is arra gondoltak, amire én: a lövöldözés nem fog sokáig tartani” – tette hozzá.

„Nem hittem, hogy mi vagyunk a célpont. Azután hallottam a lövöldözőket beszélni. Nehezen lehetett érteni, mit mondanak, valami angol, szuahéli és arab keveréknyelven beszéltek. Annyit azonban megértettem, hogy baj van.”

Ennyit sikerült ugyanis kivennie: „Megrohantátok az országunkat, megerőszakoltátok az asszonyainkat, megöltétek a véneinket, itt az ideje, hogy megfizessetek érte!”

Agyonlőtték a pénzt kínáló nőt

Bosire ezt követően segélykiáltásokat hallott, a támadók rálőttek a földön fekvőkre. Majd tanúja volt, amint egy nő azt magyarázta a támadóknak, hogy ő és a gyermekei franciák. „Tudtam, hogy gyerekei vannak, mert hallottam sírni őket. Az egyik terrorista rájuk szólt, hogy hallgassanak. Emlékszem, hogy azt mondta az anyának: »Szerencséje van, nem ölünk meg gyermekeket«, és ráparancsolt, fogja a gyermekeit és fusson.” Egy másik francia nő pénzt kínált a támadóknak, de őt erre agyonlőtték.

Röviddel később golyózápor érte a hentespultot. Fred Bosire először nem vette észre, hogy eltalálták. Később értette meg, amikor „elkezdett fázni, és érezte, hogy folyik a vére”. „Amikor láttam, hogy a golyó szétszaggatta a nadrágomat, kiáltani akartam, de tudtam, hogy nem szabad hangoskodnom, sem mozognom” – mondta.

A támadók géppisztollyal lőtték a szupermarket polcain álló boros-, whiskys- és sörösüvegeket is. Fred Bosire ezután elvesztette az eszméletét. „Amikor magamhoz tértem, minden nyugodt volt. Megpróbáltam mozogni, de a bal lábam nem engedelmeskedett” – folytatta a beszámolót.

Visszajöttek a támadók

A támadók pedig visszajöttek. „Hallottam, amint kinyitották a szódavizes hűtőt.” Fred Bosire látta a támadók lábát a fagyasztók előtt: szerinte pihenni ültek le. Öt pár véres cipőre emlékezett.

„Az iszlamisták hirtelen felkiáltottak: »Ha még éltek, elmehettek!« Hallottam a nőket sírni. Azt szerettem volna, ha nem teszik. Azt szerettem volna, ha okosan viselkednek, mert hallottam, ahogyan lelövették magukat” – mondta. Miután több órát feküdt a földön félig eszméletlenül, Fred Bosire hirtelen szuahéli beszédet hallott, és katonai csizmákat látott.

„Az egyik katona azt mondta, hogy sosem látott még ennyi holttestet. Megrázta a lábamat, hogy lássa, élek-e még. Nem tudtam beszélni, de sikerült valamilyen hangot kiadnom a torkomon. Ezután már nem sok mindenre emlékszem. A lábam nem mozdult, az egyik katona övébe kapaszkodtam, aki kimenekített” – fejezte be beszámolóját Bosire.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése