Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 15. 16:12, csütörtök | Helyi

Zircen lépett fel a tamási kórus

Zircen lépett fel a tamási kórus

A Tamási Rosmarin német nemzetiségi kórus is részt vett a Magyarországi német egyházzene XXIII. ünnepe elnevezésű rendezvényen.

Emlékezetes maradt számunkra a Zirci ciszterci Apátsági templomban megtartott Landesrat egyházzenei ünnep, egy igen nagyszabású kórustalálkozó. A kórusok bemutatkozását német nyelvű szent mise előzte meg. A bazilika padsorait megtöltötték a különböző helyekről érkező kórusok és a hallgatóság. A kórusok bemutatkozása a szentmise után vette kezdetét. Lelket melengető volt látni ennyi embert, s hallgatni a kórusokat, felemelő volt együtt énekelni, amikor egyszerre szólalt meg több tucatnyi emberi hang, a legcsodálatosabb hangszer, ami a torkunkban van. Kora reggel indultunk Zircre, s késő este érkeztünk vissza Tamásiba, de megérte, mert életre szóló élményekkel gazdagodtunk.
A templomi éneklés egyidős a templomokkal, ezek az énekek akkor születtek, amikor az első keresztény templomok megépültek. A középkorban ezek az énekek még szájról-szájra szálltak, így adták tovább egymásnak a templomba járó emberek a következő generációknak. A török hódoltság után, a rengeteg elnéptelenedett település a betelepülő németség segítségével éledt újra. Ők hozták magukkal Magyarországra egyházzenei kultúrájukat, s így maradt ez fenn napjainkig, hála a lelkes kórusoknak, akik ápolják és „életben” tartják ezt a hagyományt.
Köszönetemet fejezem ki minden kórustagunknak, akik szabadidejüket, fáradtságukat és idejüket nem kímélve vállalták az énekek megtanulását és előadását!

Ótus László

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.