Városlista
2019. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2019. Augusztus 15. 16:12, csütörtök | Helyi

Zircen lépett fel a tamási kórus

Zircen lépett fel a tamási kórus

A Tamási Rosmarin német nemzetiségi kórus is részt vett a Magyarországi német egyházzene XXIII. ünnepe elnevezésű rendezvényen.

Emlékezetes maradt számunkra a Zirci ciszterci Apátsági templomban megtartott Landesrat egyházzenei ünnep, egy igen nagyszabású kórustalálkozó. A kórusok bemutatkozását német nyelvű szent mise előzte meg. A bazilika padsorait megtöltötték a különböző helyekről érkező kórusok és a hallgatóság. A kórusok bemutatkozása a szentmise után vette kezdetét. Lelket melengető volt látni ennyi embert, s hallgatni a kórusokat, felemelő volt együtt énekelni, amikor egyszerre szólalt meg több tucatnyi emberi hang, a legcsodálatosabb hangszer, ami a torkunkban van. Kora reggel indultunk Zircre, s késő este érkeztünk vissza Tamásiba, de megérte, mert életre szóló élményekkel gazdagodtunk.
A templomi éneklés egyidős a templomokkal, ezek az énekek akkor születtek, amikor az első keresztény templomok megépültek. A középkorban ezek az énekek még szájról-szájra szálltak, így adták tovább egymásnak a templomba járó emberek a következő generációknak. A török hódoltság után, a rengeteg elnéptelenedett település a betelepülő németség segítségével éledt újra. Ők hozták magukkal Magyarországra egyházzenei kultúrájukat, s így maradt ez fenn napjainkig, hála a lelkes kórusoknak, akik ápolják és „életben” tartják ezt a hagyományt.
Köszönetemet fejezem ki minden kórustagunknak, akik szabadidejüket, fáradtságukat és idejüket nem kímélve vállalták az énekek megtanulását és előadását!

Ótus László

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 12. 08:22, csütörtök | Helyi

Kutyabarát lett a Tamási Önkormányzati Hivatal

A hivatalban történő ügyintézéshez ezentúl a gazdák magukkal vihetik kedvenceiket.

2019. Szeptember 12. 08:19, csütörtök | Helyi

Aranykoszorús Gazda Díjat kapott dr. Deák Gábor

Az államalapítás ünnepe alkalmából 81-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón.

2019. Szeptember 09. 13:05, hétfő | Helyi

Hatodszor rendezték meg a Közfoglalkoztatási Kiállítást Tamásiban

A megnyitót követően színes színpadi programok, valamint a települések közfoglalkoztatási programjairól szóló fotókiállítás várta az érdeklődőket.

2019. Szeptember 09. 13:04, hétfő | Helyi

Szüreti fesztiválok ellenőrzése zajlik Tolna megyében

Szekszárdon, Tamásiban, Pakson és Dunaföldváron is számítani kell ellenőrzésre.