Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Augusztus 28. 11:17, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Prágát próbálta zsarolni a vietnámi maffia egy cseh diplomata intim videójával

Prágát próbálta zsarolni a vietnámi maffia egy cseh diplomata intim videójával

Egy Hanoiban dolgozó cseh diplomatáról intim helyzetben készült videofelvétel nyilvánosságra hozatalával próbálta meg zsarolni három évvel ezelőtt Csehországot a vietnámi maffia.

Egy Hanoiban dolgozó cseh diplomatáról intim helyzetben készült videofelvétel nyilvánosságra hozatalával próbálta meg zsarolni három évvel ezelőtt Csehországot a vietnámi maffia - írta a Mladá Fronta Dnes című liberális prágai napilap kedden.

Az esetet a cseh külügyminisztérium eddig eltitkolta. A legnagyobb példányszámú cseh politikai napilap akkor szerzett véletlenül tudomást az esetről, amikor riporterei egy korrupciós ügyben folytattak tényfeltáró nyomozást.
A néhány perces videofelvételen Emil Palecek, az akkori hanoi cseh konzul helyettese látható több helyi nővel intim helyzetben. A videofilm 2009 tavaszán több órán át volt látható a YouTube videomegosztó portálon, majd azt a cseh külügyminisztérium beavatkozása következtében levették onnan.
A Mladá Fronta Dnes úgy véli, hogy a vietnámi maffia ennek a videofelvételnek a nyilvánosságra hozatalával próbálta meg "jobb belátásra" bírni Prágát, amely 2008 végén és 2009 elején megszigorította, majd egy időre le is állította a munkavállalási vízumkiadást a vietnámiak számára.
"Csak sejthetjük, hogy a Palecek úr személyét és magánéletét érintő incidens reagálás lehetett a megszigorított cseh vízumpolitikára" - mondta a lapnak Karel Srol, a cseh külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.
A botrány kirobbanása után Paleceket azonnal visszahívták Prágába. A minisztérium hivatalos álláspontja szerint Palecek nem sértette meg a tárca munkaügyi szabályait, és a történet a magánélet szférájába tartozik. A diplomata most újra külföldi kiküldetésben van, mégpedig egy közel-keleti országban.
Csehországban jelenleg hivatalos engedéllyel tartósan több mint 60 ezer vietnámi él, akiknek komoly szerepük van a kereskedelemben és a vendéglátásban.
A prágai sajtó szerint a csehországi munkavállalások szervezését a cseh alvilággal együttműködő vietnámi maffia tartja a kezében, és egy-egy vízumért akár 100 ezer koronát is elkérnek.
A Csehországban élő vietnámiak most azt követelik a cseh kormánytól, hogy közösségüket ismerjék el hivatalosan nemzeti kisebbségnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.