Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2011. December 01. 07:31, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológus kutatók úgynevezett CAT-szkennerek segítségével másolják a világhírű Stradivari-hegedűket annak érdekében, hogy fényt deríthessenek a páratlan hangszerek titkára.

A számítógépes axiális tomográfia (CAT) egyfajta röntgentechnika, amelynek segítségével minden apró részletét feltérképezhetik a hangszereknek. Az így kapott adatokat a tudósok arra használták fel, hogy egy szinte teljesen pontos másolatot készítsenek az egyik 307 éves hegedűről - írja a BBC.

Az ötlet még 1988-ban született meg Steven Sirr radiológus fejében, amikor véletlenül egy CT berendezésen felejtette saját hegedűjét. Ekkor lett figyelmes arra, hogy ez a hangszer nem csupán egy egyszerű faváz - annál sokkal bonyolultabb és összetettebb szerkezet, amelyet annál több lyuk és barázda szabdal belülről, minél öregebb. Az elméletek szerint nem kizárt, hogy ez adhatja különleges hangjukat is.

Végül az elmúlt években kértek kölcsön az amerikai Kongresszusi Könyvtárból egy eredeti Stradivari-hegedűt, amelyről több mint ezer felvételt készítettek - egy hangszerkészítő végül ezek alapján próbálta megalkotni a lehető legtökéletesebb másolatot. A tudósok elmondták: a másolat hangja végül kísértetiesen hasonlított az eredetiéhez, ami alátámasztja elméletüket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

2024. Február 29. 09:47, csütörtök | Belföld

Csaknem kétszer annyian haltak meg januárban, mint ahányan születtek

Az előzetes adatok szerint 2024 januárjában 6650 gyermek született, és 11 723 ember halt meg; 2023 januárjához képest a születések száma 12, a halálozásoké 1,1 százalékkal csökkent

2024. Február 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése