Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 31. 06:53, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Érdemes lesz szerdán az égre nézni

Érdemes lesz szerdán az égre nézni

Az év első meteorraja, a Quadrantidák január 4-én, szerdán tetőzik.

A rajt 1825-ben fedezte fel Antonio Brucalassi olasz csillagász. Azért nevezték el Quadrantidáknak, mert a 19. században némely csillagatlaszban a Hercules, Bootes (Ökörhajcsár), valamint a Draco (Sárkány) csillagképek között volt még egy konstelláció, amelyet Quadrans Muralisnak neveztek. Utóbbi viszont a korai asztronómusok egyik mérőeszköze, a csillagidő és a csillagok delelésének mérésére szolgáló fali kvadráns után kapta a nevét – olvasható a Space.com hírei között.

A legutóbbi évekig úgy gondolták, hogy a Quadrantidák egy régi, pályáján nagyon szétszóródott áramlat. Néhány évvel ezelőtt újra elvégzett elemzés eredményeként azonban ma már inkább egy fiatal, mindössze 500 éves rajnak tekintik. Szülőüstökösének azt a kométát tartják, amelyet 1490-ben figyeltek meg kínai, koreai és japán csillagászok.

Míg 2011-ben az összes látványos meteorraj teleholdkor érkezett, a Quadrantidák az újholdfázisra esnek, tehát égi kísérőnk fénye nem homályosítja el a januári csillaghullást.

Címkék: csillagászat, meteor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni