Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Augusztus 07. 13:47, szerda | Helyi

Régi esküvők fotói kaptak helyet a falakon

Régi esküvők fotói kaptak helyet a falakon

Kiállítás nyílt a Tamási Bográcsmestere Főzőverseny keretein belül: esküvőket, lakodalmakat megörökítő pillanatokat láthattak az érdeklődők. A tárlat még megtekinthető a művelődési központban.

A családok életében, mióta világ a világ, a házasságkötés különleges alkalom, amelynek jelentőségét mindig is igyekeztek megörökíteni, megjeleníteni vizuálisan. Régmúlt korokban a fotó még komoly értéket képviselt, hiszen a legtöbb emberről alig néhány kép készült élete során, egyik ilyen alkalom volt az esküvő. A most kiállított képek zömében még egy szűk családi kör számára készültek, azok láthatták, akik igazán közel álltak a képen szereplőkhöz.
Ezek a darabok, melyek egy-egy család legboldogabb eseményeit tükrözik, nem padlások, pincék mélyén porosodtak. Kivétel nélkül nagy becsben tartották és tartják ma is azokat tulajdonosaik, a fotókról ránk nézők leszármazottai. Túl azon, hogy milyen érzelmi hatással bírnak, betekintést nyújthatnak letűnt korok világába, túlmutatnak magán az esküvőn, a lakodalmon. A fátylak, csokrok, díszegyenruhák, őszinte mosolyok, büszke vagy épp feszengő rokonok mellett a fotókon megfigyelhetjük az adott korhangulatot is. A régi esküvői képek igazi, örök érvényű emlékek az emberek életében. Nem beszélve arról, hogy a leszármazottak, a gyerekek, unokák, dédunokák és a még későbbi generációk számára is értékes tartalmat hordoznak. A beszkennelt képeket keretekbe szerkesztették, ezzel is igyekezve visszaidézni, erősíteni az adott kor hangulatát, kicsit dekoratívabbá téve a bemutatót, bízva benne, hogy a hozzátartozók és a látogatók tetszését is elnyerik. Ahogy Czink Judit, a művelődési központ igazgatója a kiállítást megnyitó beszédében fogalmazott: Rendkívüli öröm és felemelő érzés, hogy betekintést kaphattak a családok életébe, hisz az itt látható képeken lévő párok voltak azok, akik alakították városunk, térségünk, életét, mindennapjait. Ők és családjaik, ma élő leszármazottaik jelentették és jelentik azt a közösséget, amit úgy hívunk: Tamási. Egy kulturális intézmény pedig ilyen összefogással, együttműködéssel, közös élményekkel tudja gazdagítani városát, melynek eredményeként ez a kiállítás is megvalósulhatott.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 06:59, szerda | Helyi

Rendőrségi bemutató Páriban

A Tamási Rendőrkapitányság munkatársai a faluban megszervezett Hitélet és Kultúra Napján tartottak rendőrségi bemutatót.

2019. Augusztus 21. 06:56, szerda | Helyi

Barátja nem érti, miért nem előzött tovább a tegnapi balesetben elhunyt motoros

A helyszínen a szemtanúk többen elmondták: a motoros nem ment gyorsan, valószínűleg megijedhetett.

2019. Augusztus 15. 16:15, csütörtök | Helyi

Gyarapodnak az önkormányzati tűzoltóságok

Tolna megye mindhárom önkormányzati tűzoltósága nyert támogatást a részükre kiírt eszközfejlesztési pályázaton.

2019. Augusztus 15. 16:12, csütörtök | Helyi

Zircen lépett fel a tamási kórus

A Tamási Rosmarin német nemzetiségi kórus is részt vett a Magyarországi német egyházzene XXIII. ünnepe elnevezésű rendezvényen.