Városlista
2019. december 13, péntek - Luca

Hírek

2019. Augusztus 07. 13:47, szerda | Helyi

Régi esküvők fotói kaptak helyet a falakon

Régi esküvők fotói kaptak helyet a falakon

Kiállítás nyílt a Tamási Bográcsmestere Főzőverseny keretein belül: esküvőket, lakodalmakat megörökítő pillanatokat láthattak az érdeklődők. A tárlat még megtekinthető a művelődési központban.

A családok életében, mióta világ a világ, a házasságkötés különleges alkalom, amelynek jelentőségét mindig is igyekeztek megörökíteni, megjeleníteni vizuálisan. Régmúlt korokban a fotó még komoly értéket képviselt, hiszen a legtöbb emberről alig néhány kép készült élete során, egyik ilyen alkalom volt az esküvő. A most kiállított képek zömében még egy szűk családi kör számára készültek, azok láthatták, akik igazán közel álltak a képen szereplőkhöz.
Ezek a darabok, melyek egy-egy család legboldogabb eseményeit tükrözik, nem padlások, pincék mélyén porosodtak. Kivétel nélkül nagy becsben tartották és tartják ma is azokat tulajdonosaik, a fotókról ránk nézők leszármazottai. Túl azon, hogy milyen érzelmi hatással bírnak, betekintést nyújthatnak letűnt korok világába, túlmutatnak magán az esküvőn, a lakodalmon. A fátylak, csokrok, díszegyenruhák, őszinte mosolyok, büszke vagy épp feszengő rokonok mellett a fotókon megfigyelhetjük az adott korhangulatot is. A régi esküvői képek igazi, örök érvényű emlékek az emberek életében. Nem beszélve arról, hogy a leszármazottak, a gyerekek, unokák, dédunokák és a még későbbi generációk számára is értékes tartalmat hordoznak. A beszkennelt képeket keretekbe szerkesztették, ezzel is igyekezve visszaidézni, erősíteni az adott kor hangulatát, kicsit dekoratívabbá téve a bemutatót, bízva benne, hogy a hozzátartozók és a látogatók tetszését is elnyerik. Ahogy Czink Judit, a művelődési központ igazgatója a kiállítást megnyitó beszédében fogalmazott: Rendkívüli öröm és felemelő érzés, hogy betekintést kaphattak a családok életébe, hisz az itt látható képeken lévő párok voltak azok, akik alakították városunk, térségünk, életét, mindennapjait. Ők és családjaik, ma élő leszármazottaik jelentették és jelentik azt a közösséget, amit úgy hívunk: Tamási. Egy kulturális intézmény pedig ilyen összefogással, együttműködéssel, közös élményekkel tudja gazdagítani városát, melynek eredményeként ez a kiállítás is megvalósulhatott.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 11. 10:42, szerda | Helyi

Adj Magadból egy keveset, hogy másnak lehessen

Ezzel a szlogennel hirdettek akciót Iregszemcsén.

2019. December 11. 10:41, szerda | Helyi

Közel harminc millió forintnyi támogatás jutott Tolna megyébe

A Tamási Önkormányzati Tűzoltóság 3 400 000 forint támogatásban részesült.

2019. December 11. 10:38, szerda | Helyi

Példaértékűen fogtak össze a polgárőrök

A közelmúltban egy nagyszabású sportrendezvény alkalmával voltak a szervezők segítségére.

2019. December 09. 12:00, hétfő | Helyi

Mikulás-napi akciót tartottak Tolna megyében

Az egyenruhások ajándékkal kedveskedtek a szabálykövető autósoknak.