Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 05. 15:47, csütörtök | PR

Rekordév volt 2019, de az ingatlanpiaci rekordoknak vége

Rekordév volt 2019, de az ingatlanpiaci rekordoknak vége

Több lakást adtak el tavaly, a 2019-es évben mint az azelőtti tíz évben bármikor. A házépítési boomnak azonban egyértelműen véget vet az újépítésű lakások ÁFÁ-jának megemelése.

Az építő cégek alacsonyabb fokozatba kapcsolnak

21 127 lakással bővült a hazai ingatlanállomány, melynek 41 %-a saját kivitelezésű, 57 % pedig eladásra került.
A 2018-as adatokhoz képest ez ötödével több új otthont jelent. Ám a tavalyi év végén már látszott, hogy sokan félretették lakásépítési terveiket, mivel az utolsó negyedév kimondottan gyenge eredményeket hozott.
Mivel 2019 december 31-ig volt érvényben a kedvezményes adókulcs, ezért az ingatlanfejlesztő cégek igyekeztek minél több lakást megépíteni, átadni és eladni a tavalyi évben. A lakásépítési engedélyek eladásának száma lefelé ívelő tendenciát mutat: kevesebben bíznak abban, hogy a 2020-tól dráguló ingatlanok eladhatók, és kevesebben szeretnének ilyen adózás mellett házat építeni.

Lélektani határon túl az újlakás árak

2020-ban és 2021-ben a szakértők szerint egyharmaddal vagy egynegyeddel kevesebb eladó új lakás lesz a piacon. Jól előrejelzi ezt, hogy 2019 végén a társasház építések száma 60 %-al csökkent. Az úgynevezett aktivitás-kezdések (projekt indítások) pedig 39 %-al estek vissza.
Ám ez nem valószínűsíthető, hogy ettől a változástól az árak feljebb mennének, mivel már a mostani ingatlanárak is túl magasak a potenciális vevők többségének lehetőségeihez képest.
Nem véletlen az utóbbi időszakban az ingatlan piacon az érdeklődés erős csökkenése, és a használt lakások és azok kedvező hitelből történő felújítása mint tendencia.
A CSOK és más állami kedvezmények viszont továbbra is ‘fűtik’ a piacot, ezzel némileg ellensúlyozva az újlakás ÁFA szint 27 %-osra való visszaállításának hatását.

Csökkennek-e az árak?

A piac ismerői szerint az árak stagnálására lehet számítani. Bizakodó vélemények szerint akár újra felpezsdülhet a kereslet a jelenlegi árakon kínált ingatlanok iránt, de csak akkor, ha a jövedelmek növekedése elősegíti ezt.
A CSOK illetve a falusi CSOK várhatóan inkább a vidék felé tereli az érdeklődőket, nem várható nagy pörgés a fővárosi lakáspiacon. A legjellemzőbb eleme az ingatlanpiaci ‘normális állapotok’ visszatértének az lesz, hogy újra alkudhatnak a vevők, nem alku nélkül fogják elkapkodni az ingatlanokat. Tehát kicsit olcsóbban elérhetik majd az érdeklődők a lakásokat, mint ami az ajánlati ár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.