Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Április 29. 08:24, hétfő | Helyi
Forrás: teol.hu

Rengeteg a teendő, javában folynak a tavaszi munkák a földeken

Rengeteg a teendő, javában folynak a tavaszi munkák a földeken

Csike György, a megyei gazdakörök vezetője elmondta, a környékbeli gazdákkal többször is eszmét cserélnek az adott helyzetről.

A várva várt eső után nagy sebességre kapcsoltak a tavaszi munkákkal a megyében a gazdák. Most vetik a napraforgót, a kukoricát, fejtrágyázzák az őszi vetésű búzát, és vegyszerezik a repcét. Újdonságként az idén már a drónok segítségét is igénybe veszik a mezőgazdaságban, a megyében is. Több gazdálkodó említette, hogy az ünnepnapok egy részét is a szántóföldeken töltötték, mert annyi a munka a földeken. Az őszi vetésű növényeknél addig nem akarták elvégezni a gyomirtást, míg nem jött az eső, mert csapadék híján nem lett volna elég eredményes a munka. A vetéssel is hasonló volt a helyzet, bár volt, aki nem várt, inkább a porba vetette el a napraforgómagot. Március végén úgy tűnt, jelentősen lemaradnak a fejlődésben az ősszel vetett búzák, mondta dr. Vörös Géza agrármérnök. A csapadék az utolsó pillanatban jött, és szerencsére csendes esős napok is voltak, így a talaj felső rétege végre átázott. Tamási határában gazdálkodik Csike György a családjával, aki egyben a megyei gazdakörök vezetője is. Ahogy a teolnak elmondta, a korábban elvetett cukorrépa már sorol, a napraforgó vetésével is jól állnak. Idén ebből a növényből – a magasabb olajsavas minőséget választották – százhúsz hektáron termelnek és hasonló mennyiséget terveznek kukoricából is. Ez utóbbi növénynek a vetését éppen csak elkezdték. Csike György elmondta, a környékbeli gazdákkal többször is eszmét cserélnek az adott helyzetről. A nagyobb gazdaságoknál párhuzamosan folyik a vetés, vagyis egyszerre vetik a napraforgót, egy másik géppel, másik földterületen pedig a kukoricát. Abban mindnyájan egyetértettek, hogy az utolsó percben érkezett meg a múlt héten a csapadék. Tamási határában huszonöt-harminc milliméternyi esett, de ezen a környéken kiváló minőségű a talaj, így az őszi vetésű növények is jobban bírták a szárazságot. Csike György hozzátette, megbecsülik a földjeiket, nagyon odafigyelnek az agrotechnikára, szántás helyett zömében mélylazítanak, és vetés után egyből „zárják” a talajt. A vetés sem nagy ördöngősség ma már korszerű gépekkel, egy nap hat soros, közepes minőségű vetőgéppel huszonöt hektárt lehet elvetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!