Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2011. Október 17. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Rossz lett a termés

Rossz lett a termés

Megkezdődött a szelídgesztenye-szüret Zengővárkonyban. A kis baranyai falu közelében van Magyarország legnagyobb összefüggő ültetvénye. Idén a nyár végi száraz idő miatt rossz a termés.

Zengővárkonyban évszázadok óta ugyanúgy szedik a szelídgesztenyét. Széles fa gereblyével húzzák össze és egy speciális fakalapáccsal törik fel. Annyi a változás, hogy már nem verik le hosszú botokkal a termést, megvárják, amíg magától lehullik. Évekkel ezelőtt majdnem a teljes faállomány elpusztult, mert egy kéregrák nevű betegség támadta meg a területet. Speciális oltóanyaggal ugyan sikerült megállítani a pusztulást, de sokkal kevesebb a termés. „Mindig kevesebb a gesztenye. Nagyon szerették a zengővárkonyi gesztenyét, Bajára vitték cukrászok, jobbra, balra elvitték és felvásárolták, de most nem olyan jó már mint volt. Kevés, nem érdemes idejönni érte” - mondta Fődi Istvánné.

Idén a nyár végi száraz idő sem tett jót a fáknak a gesztenyék kicsik maradtak és a minőség is rosszabb a megszokottnál. Egy kiló ára alig éri el az 500 forintot. „Nagyon sok volt a szárazság. Nem szép a gesztenye, be van sülve, rossz minőségű, úgyhogy nagyon sok helyen ezért nincs is takarítva a gesztenyés. Nagyon kevés fa van, ahol érdemes összeszedni a gesztenyét” - nyilatkozta Tamicza Józsefné.

Az első gesztenyefákat még a törökök elől menekülő magyarok ültették Zengővárkonyban, többségük 500-600 éves. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 21. 18:03, csütörtök | Belföld

Elítélték az élettársát és kétéves gyermekét meggyilkoló férfit

Életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 2018 őszén megölte élettársát és annak kétéves gyermekét

2021. Október 21. 15:01, csütörtök | Belföld

Európai TOP szökevényeket fogtak el a magyar fejvadászok

A szlovén rendőrség által keresett különösen veszélyes külföldieket fogtak el a magyar rendőrök Győrben.

2021. Október 21. 13:08, csütörtök | Belföld

Tűzgömb húzott el Magyarország felett

Tűzgömb húzott el Magyarország felett szerdán kora este - közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán.

2021. Október 21. 12:01, csütörtök | Belföld

Emelkednek a használtautó-árak Magyarországon

A szűkülő kínálat miatt nő a magánszemélyek és a kereskedések által kínált használt gépkocsik ára, bizonyos modellekért akár 15 százalékkal kell többet fizetni októberben, mint év elején