Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Július 24. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Tamási táj

Somogyban jártunk

Somogyban jártunk

A Tamási Városi Művelődési Központ természetjáró csoportja Somogyvámosra és Somogyvárra látogatott

Somogyvámoson a falu határában épült ki Krisna-völgy ahol a krisna - hívők hindu hagyományok szerint élik mindennapjaikat.
A völgy teljes területe 260 hektáron fekszik. Az itt élő emberek nem csak a vallási hagyományt ápolják, hanem nagyon környezettudatosak-majdnem teljesen önfenntartóak. Öko gazdálkodást folytatnak. A nagyon szépen karban tartott, ápolt terület, a különleges épületek, tavak, a rengeteg növény rendkívüli változatos élményt nyújt az ide látogatóknak.
Beléphettünk a szentélyükbe, ami nagyon színes, vidám. Itt előadást tartottak nekünk, majd közösen énekeltünk, táncoltunk. Egy idegen kultúra megismeréséhez hozzá tartozik ételeik megismerése is, ezért elköltöttünk egy ebédet is. Innét már vezető nélkül barangoltunk tovább Megnéztük a kertészetet, a tehenészetet és az iskolát. Nagy élmény volt bepillantást nyerni az európai hagyományoktól teljesen eltérő világba.
Somogyvámos még tartogat látnivalót az idelátogatók számára. A falu határában a szántóföld közepén áll a Puszta-torony nevű 800 éves romtemplom, ami lenyűgöző látványt nyújt.
A szomszéd településen meglátogattuk a Somogyvár-kupavár Történelmi Emlékhelyet. Az itt talált legrégebbi leletek a bronz-korból valók. Itt állt egykor Koppány vezér földvára, melynek helyén Szent István király templomot építtetett. A középkorban élénk gazdasági és kulturális élet folyt Somogyváron.1091-ben alapított bencés apátságot Szent László király.
500 éven át Somogyvár az országrész szellemi-közigazgatási központja volt. A török hódoltság idejében kezdődött pusztulása.
1972-ben kezdték meg az apátság régészeti feltárását. 1991 óta látogatható a csodálatos emlékpark.
Élményekben gazdagon tértünk haza!

-Haás Mária-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 10:07, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Szeptember 04. 09:58, szerda | Helyi

Egy tamási férfi vesztette életét motorbalesetben

Halálos kimenetelű baleset történt szeptember 3-án a kora délutáni órákban a 65-ös főút hőgyészi szakaszán.

2024. Augusztus 28. 13:31, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!