Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Június 30. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Ősszel jöhet a chipsadó

Ősszel jöhet a chipsadó

Még idén bevezetik a népegészségügyi adó, melyet csak egészségügyi célokra fordíthatnak. Azt remélik, hogy a munkahelyek megszüntetése helyett az érintett cégek inkább egészségesebb termékeket fognak készíteni. A törvénnyel kapcso

 

A januári bevezetést szorgalmazó javaslatot elvetették a Parlamentben, így még az idén bevezetik a népegészségügyi termékadót. Idén csak 3-5 milliárd forintos bevételt remélnek az új adónemtől, de ezután évi húszmilliárdos remélnek a „chipsadótól”.

Bizonyos értelemben a népegészségügyi adó kivetése egyes területeken bevételkiesést is jelenthet, ugyanis az adó a kisvállalkozásokat negatívan sújtja. Az érintett termékek fogyasztása csökkenhet, ezért áfakieséssel számolnak, és ezt a befolyó húszmilliárdból nem kompenzálhatják, mert a törvény szerint csak népegészségügyi célokra fordíthatják az összeget.

Bár számolnak megszűnő munkahelyekkel, mégis azt remélik, hogy az érintett cégek áttérnek más, egészséges ételek készítésére. Azok a vállalkozások, amelyek a termékadó befizetésére kötelezettek, egy módosító indítvány szerint iparűzési adókedvezményt kaphatnak, ezt a javaslatot az előterjesztők és arról szavazó bizottságok is támogatták. A tervezett törvénynek ez a passzusa azonban csak akkor lép hatályba, ha az Európai Unió is beleegyezik.

A benyújtott módosítások többségét egyébként sem az előterjesztők, sem az illetékes bizottságok nem támogatták, még a kormánypárti képviselők által benyújtottakat se. Ugyanakkor megerősítették azt, hogy csak a nagyipari méretekben termelt, és előrecsomagolt termékekre vonatkozik majd a törvény. Az viszont nem derült ki, hogy a kis kiszerelésben árusított, cukor- és sótartalmú ételeket miért nem egészségkárosítóak, vagy ha azok, miért nem adókötelesek – olvasható az index.hu-n.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt