Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 26. 12:05, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Stratégiáról tárgyal szombaton az MSZP-választmány, Bajnai is ott lesz

Stratégiáról tárgyal szombaton az MSZP-választmány, Bajnai is ott lesz

A párt stratégiája, a választási felkészülés és az ellenzéki együttműködés lesznek a fő témái az MSZP-választmány szombati ülésének, amelyen Bajnai Gordon is részt vesz.

Az áprilisban már második választmányi ülésen a tervek szerint szó lesz a kampány tartalmi kérdéseiről, így arról, milyen üzeneteket fogalmazzon meg az MSZP az egy év múlva esedékes választásokig. Általános vélemény ugyanis a szocialistáknál, hogy a Fidesz a rezsicsökkentéssel már megkezdte a kampányt, és ennek tudható be, hogy a két párt támogatottsága közötti különbség hónapok óta nem csökken, több közvélemény-kutató szerint nő.
A választmányi ülés fő témájának mégis az ellenzéki együttműködés ígérkezik, miután a tanácskozáson részt vesz Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője. A volt kormányfő a napokban - újságírói kérdésre válaszul - utalt rá, szívesen elmegy az MSZP választmányához, hogy személyesen magyarázza el, miért nyáron akar tárgyalásokat kezdeni a szocialistákkal. Mesterházy Attila pártelnök ezután meghívta Bajnait az ülésre.
A két párt politikusai az elmúlt egy hétben a sajtón keresztül üzentek egymásnak. Bajnai Gordon múlt pénteken azt kezdeményezte: az MSZP elnöke által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja és a szocialisták már júniusban kezdjenek tárgyalásokat és ősszel kössenek egyezséget.
Válaszul Mesterházy Attila emlékeztetett, hogy tavaly novemberben közös jelölt- és listaállításra tett javaslatot, január eleje óta pedig folynak a baloldali ellenzéki pártok között az általa szorgalmazott programegyeztetések. Nincs értelme még két hónapot várni, azonnal kezdődjenek megbeszélések az MSZP, az Együtt-PM szövetség és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció között - javasolta.
Bajnai Gordon ezt elvetette, mondván, a tárgyalások megkezdése előtt felhatalmazást kell kérniük a választóiktól arra a programra, amely a választási szövetség alapja lehet. Ennek megfelelően hétfőn pártja öthetes országjárásra indult. A volt miniszterelnök amellett is kitart, hogy a megállapodást a demokratikus ellenzék két legnagyobb pártjának kell megkötnie.
Az Együtt-PM szövetség pénteken közleményben tudatta az MTI-vel: Bajnai - elfogadva a meghívást - elmegy az MSZP-választmány ülésére, hogy személyesen érveljen az általa javasolt tárgyalási menetrend mellett.
Az Együtt-PM korábban tavaszra ígérte választókerületi felelőseinek megnevezését. Az MSZP viszont Ron Werber izraeli kampánystratéga részvételével már januárban elkezdte a 106 választókerületi felelős képzését, Mesterházy Attila pedig szerdán vidékjáró körútra indult, amelynek során a párt aktivistáival beszéli át az előttük álló feladatokat és a párt főbb üzeneteit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során