Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Augusztus 21. 15:38, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI

Sukoró-ügy - A tanúként beidézett Joav Blum nem jelent meg a Szolnoki Törvényszéken

Sukoró-ügy - A tanúként beidézett Joav Blum nem jelent meg a Szolnoki Törvényszéken

Nem ment el a bíróságra Joav Blum izraeli-magyar üzletember, így tanúkénti meghallgatása elmaradt a Szolnoki Törvényszéken, ahol több hónapos szünet után szerdán folytatódott a Sukoró-ügyként ismert büntetőper tárgyalása.

A bírói tanácsot vezető Sólyomváriné Csendes Mária közölte, hogy Joav Blumnak a bíróság által ismert lakcímére Izraelbe "piros tértivevényes" idézést küldtek, és egyben vállalták Szolnokra utazásának és magyarországi tartózkodásának költségeit.
Az izraeli-magyar üzletember azonban az elmúlt hét péntekén egy angol nyelvű levelet juttatott el a bíróságra. Azt írta: a magyar sajtóból értesült arról, hogy a bíróság tanúként akarja meghallgatni a Sukoró-ügyben. Annak ellenére, hogy nem kapott hivatalos értesítést, egy későbbi időpontban kész tanúvallomást tenni - tette hozzá.
Előzetesen megszervezett elfoglaltságai miatt az elkövetkező hónapokban azonban nem tartózkodik Európában, ezért kérte a bíróságot, hogy meghallgatását a 2013 novemberének utolsó hete és 2014. március 1-je közötti időszakra tervezze.
A bíróság kérdésére a felkért tolmács elmondta: a piros tértivevénnyel elküldött idézésen lévő címzés és a Joav Blum mostani levelében szereplő cím megegyezik, és az átvételi elismervényen látható aláírás és pecsét alapján a küldeményt május 8-án átvették. Ezután Sólyomváriné Csendes Mária jelezte, hogy Joav Blumot november 25. után fogják ismét beidézni.
A bíróság közölte, hogy a péntekre beidézett tanú, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter külföldi tartózkodása miatt levélben kérte meghallgatásának elhalasztását. Távollétét igazoltnak tekintik.
A Szolnoki Törvényszéken eddig az öt vádlotton kívül 37 tanút hallgattak meg. A tárgyalás csütörtöki napjára Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter kapott idézést.
A vádirat szerint a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolja az elsőrendű vádlott Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, a másodrendű vádlott Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját, a harmadrendű vádlott Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és a negyedrendű vádlott F. Zsolt értékbecslőt. Császy Zsoltot és F. Zsoltot mint bűnsegédet vádolják ezzel a cselekménnyel. V. Bálint ügyvéd, ötödrendű vádlott ellen kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette a vád. A másodrendű és a negyedrendű vádlottat magánokirat-hamisítással is vádolják.
Az ügy lényege, hogy az állam képviseletében eljáró MNV 2008. július 30-án kötött - egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban 2009 áprilisában nyomozást indított.
A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek nyilvánította a szerződést, kimondva, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás