Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 11. 14:34, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Súlyos következménye lehet, ha nem szedik pontosan

Súlyos következménye lehet, ha nem szedik pontosan

Az idős szívbetegeket általában sokféle gyógyszerrel kezelik, és sokan a receptre fölírt patikaszerek egy részét kihagyják, vagy csak néha veszik be.

A legnagyobb amerikai egészségbiztosító vizsgálata azt találta, hogy azok a betegek, akik szünet nélkül, az előírt időben kapják be a tablettákat, lényegesen ritkábban kényszerülnek a kórházba visszamenni, mint gyógyszerszedésben figyelmetlenebb betegtársaik.

A Medicare, a világ egyik legnagyobb egészségbiztosítója rendszeres vizsgálatokkal igyekszik a leghatékonyabb és leggazdaságosabb ellátást adni, ezért szakértői folyamatosan fölmérik a betegellátás gyakorlatilag minden biztosítottra vonatkozó kiadásait, illetve azok indokoltságát. A receptköteles gyógyszerek költségei is ide tartoznak, ezért Christopher Powers és munkacsoportja a legtöbb szívbetegnek fölírt bétablokkoló készítmények forgalmát tanulmányozta.

Az elmúlt század egyik legnagyobb gyógyszeripari fölfedezése volt ennek a szernek a szintézise. Sir James Black angol kutató Nobel-díjat kapott ezért, és a béta-blokkoló készítményeket a nemzetközi betegkezelési ajánlások bizonyos szívbajokban kötelező kezelésnek tartják.

Ezek a szerek lassítják a szívműködést, csökkentik a vérnyomást, és bizonyos szívritmuszavarokban is hatásosak. Szívinfarktus után vagy bizonyos vérkeringési zavarokban rendszeres szedésük igen fontos. Szívelégtelenség miatt az idős Medicare-biztosítottak 17 százalékát kezelik. Érthető, hogy ezeknek a betegeknek 62 százaléka szed bétablokkolót.

A kutatók adatai szerint a gyógyszerre szorulók aránya a nők és a férfiak között azonos volt. Voltak, akik nem szedték pontosan a szert, és ezek hetven százalékkal gyakrabban kerültek ismét kórházba, mint az önmagukra vigyázó betegek. Ráadásul ez a gyógyszer az olcsó készítmények közé tartozik, tehát a magas ár nem jelent akadályt sem a betegnek, sem a biztosítónak.

Azok, akik nem vették be a tablettát az orvos javaslata szerint, legtöbbször sokféle egyéb gyógyszert is szedtek, és azok drágábbak lévén, sokba kerültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni