Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Június 05. 13:21, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Szabályozott környezeti feltételek ipari páramentesítővel

Szabályozott környezeti feltételek ipari páramentesítővel

Az ipari és termelő vállalatok számára sok esetben fontos, hogy az épületek és üzemek környezeti feltételei megfelelően legyenek szabályozva.

Nem egyszer erre konkrét előírás vonatkozik, mely minőségellenőrzési folyamatokat szolgál. E feltételek szabályozásának egyik fontos eleme a párátlanítás.

Garantáltan száraz levegő

Sok más eszközhöz hasonlóan ez esetben is elmondhatjuk, hogy a berendezés neve már önmagában is beszédes. Ennek megfelelően egy ipari páramentesítő nem másra szolgál, mint különböző ipari helyiségek, területek párátlanítására. A készülékekből természetesen „lakossági” modellek is elérhetők, ám az ipari páramentesítők kifejezetten ipari környezetre és használatra lettek tervezve. E tulajdonságuk pedig elsősorban teljesítményüknek köszönhető.

De miért is fontos, hogy egyenletes szinten tartsuk a párát? Elsősorban technológiai folyamatok során nélkülözhetetlen mozzanat ez, ahol sokszor szabványok mentén kell működnünk. E szabványok pedig sok esetben kitérnek a környezeti feltételekre is. De jó szolgálatot tehetnek például egy olyan raktárhelyiségben is, ahol a tárolt áruk kényesek a páratartalomra és igénylik a száraz levegőt. Egy ipari páramentesítő akár non-stop munkára is képes, ezzel garantálva az ideális körülményeket.

A párátlanító működéséről

Ha az ipari páramentesítő kategorizálása a célunk, leginkább a kompresszoros hűtve szárító gépek csoportjába sorolhatjuk azt. Bár munkájuk sok esetben felbecsülhetetlen, a működési elvük kifejezetten egyszerű. A lényeg a levegő nedvességtartalma, illetve az a tény, hogy a pára hideg felületen lecsapódik. A párátlanító lényegében egyfajta hűtőgép, mely a levegőt magába szívja, a benne lévő pára pedig a hűtött közegben kicsapódik, a nedvesség pedig a készülék gyűjtőtartályába kerül. A párátlanítóból ezután már száraz levegő távozik.

Ha úgy tetszik, ezek az eszközök a jól ismert párásítók ellentétpárjai. Sokakban felmerülhet ugyanakkor, hogy egy effektíve hűtőként funkcionáló eszköz nem csökkenti-e le túlzottan a helyiség környezeti hőmérsékletét. Egy ipari páramentesítő esetén természetesen a válasz: nem. A kondenzátor és a hőcserélő elhelyezkedésének köszönhetően a készülék lényegében ugyanannyit fűt, mint amennyit hűt. Ezáltal a hőmérséklet is egyensúlyban lesz a működés során.

Terület és teljesítmény

Annak meghatározására, hogy egy ipari páramentesítő mekkora területen képes működni, egy gyártói ajánlás szerinti kalkuláció lesz a segítségünkre. A műszaki paraméterek között megtalálható párátlanítási kapacitást kell megszorozni 4-6 légköbméterrel. Így tehát például egy 20 literes készülék körülbelül 80-120 köbméter légtérhez ajánlott. Ez alapján már bárki könnyedén eldöntheti, hogy az igényeihez mely készülék dukál.

A készülékek teljesítményének meghatározása, tehát, hogy pontosan mennyit is párátlanítanak már jóval összetettebb kérdés. Ez esetben a levegő relatív páratartalma jelentheti a legbiztosabb támpontot. Itt is alapszabály ugyanakkor, hogy a készülék vásárlásakor érdemes szakértő segítséget igénybe venni. Egy hozzáértő forgalmazó sokat segíthet annak eldöntésében, hogy pontosan milyen ipari páramentesítő felel meg a felhasználói igényeinknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.