Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Január 09. 16:07, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotók: mnb.hu

Szent István király tiszteletére emlékérmét bocsát ki az MNB

Szent István király tiszteletére emlékérmét bocsát ki az MNB

Szent István király tiszteletére 500 ezer forint névértékű arany, illetve 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki január 11-én, hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A kibocsátással a jegybank egy új emlékérme-sorozatot indít "Országépítő királyok Árpád dinasztiájából" elnevezéssel. A sorozat a történeti hűség megsértése nélkül 10 uralkodóra fókuszál, melyet az előzetes tervek szerint kétévente egy új taggal bővít a jegybank - közölte az MNB pénteken.

Az MNB közleménye szerint a Szent István államalapító királyunk tiszteletére kibocsátott emlékérme a program legnagyobb értékű darabja.

A korhű forrásmotívumokon alapuló emlékérmék grafikai terveit Tóth Zoltán ötvösművész készítette.

Az emlékérmék előlapján középen a Szent István király által - "Lancea Regis" felirattal - veretett dénár hátlapja alapján készült ábrázolás látható, melyet tíz darab keresztmotívum vesz körbe. A templomként értelmezhető éremképi elem utal Szent István államalapító és egyházépítő szerepére, pénzkibocsátói tevékenységére, míg a keresztmotívumok Szent István uralkodásának egyik legjelentősebb eredményét, a tíz egyházmegyéből álló magyar egyházszervezet kiépítését reprezentálják.

Az emlékérmék hátlapján központi motívumként az 1031-ben eredetileg miseruhának készült koronázási palást Szent Istvánt ábrázoló részletének megjelenítése látható. A koronázási paláston látható Szent István egyetlen fennmaradt korabeli ábrázolása, amelyen a koronás király baljában országalmával, jobbjában hatalmi, királyi jelvényével, a lándzsával jelenik meg.

Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfeliratos.

Az 500 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 31,104 gramm (1 uncia). A 15 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya - hasonlóan az arany változathoz - 31,104 gramm. A 3000 forintos színesfém változat réz és cink ötvözetéből készült, súlya 23,40 gramm. Az arany és ezüst emlékpénzekből tükörfényes kivitelben 500 és 5000 darab, a színesfém változatból 5000 darab bronzpatinázott változatot bocsátanak ki.

Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza. A Szent István király ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő 3 hónapig, a 3000 forintos címletű színesfém emlékérme egy évig a rajta szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg. Az arany emlékérmék vásárlási lehetőségét közjegyzői sorsolással koordinálja a Pénzverő - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.