Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Október 16. 12:31, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Szeptemberben csökkentek a fogyasztói árak az EU-ban

Szeptemberben csökkentek a fogyasztói árak az EU-ban

A végleges adatok szerint 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben és az Európai Unióban is szeptemberben az előző év azonos időszakához képest

- közölte pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat).Havi összevetésben az euróövezetben 0,2 százalékkal, az unió egészében pedig 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Éves alapon tizenhét uniós országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben Cipruson (-1,9 százalék), Romániában (-1,5 százalék) és Spanyolországban (-1,1 százalék). A legnagyobb mértékben Máltán (+1,6 százalék), Belgiumban, Portugáliában és Svédországban (egyaránt +0,9 százalék) növekedtek a fogyasztói árak. Havi összevetésben 18 uniós tagállamban csökkentek, hatban emelkedtek, négyben pedig nem változtak a fogyasztói árak.

Az Eurostat Magyarország esetében éves szinten 0,1 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,6 százalékos árcsökkenést jelzett.

Az euróövezetet illetően elemzők is arra számítottak, hogy az előzetes adattal megegyezően 0,1 százalékkal esnek a fogyasztói árak éves összevetésben az augusztusban mért 0,1 százalékos növekedés után. Tavaly szeptemberben 0,3 százalékon állt a ráta.

A legnagyobb mértékben, 8,9 százalékkal az energiaárak csökkentek. Az energiaárakat nem számolva 1,0 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,9 százalékkal növekedett szeptemberben az euróövezetben.

Azóta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) márciusban elindította - a gazdasági növekedést, az infláció emelését célzó - nagyszabású mennyiségi enyhítési programját, először csökkentek a fogyasztói árak az eurózónában.

A fogyasztói árak csökkenése növeli a nyomást a döntéshozókon, hogy újabb intézkedésekkel próbálják ellensúlyozni a defláció újbóli kockázatát. Az EKB nemrégiben rontotta inflációs előrejelzését, és arra figyelmeztetett, hogy a fogyasztói árak még alacsonyabb ütemben fognak növekedni, ha a kínai gazdasági növekedés lassulásának hatása átterjed az euróövezetre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.