Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Január 28. 08:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Tamási Táj

Szicíliai napsütés a magyar őszben

Szicíliai napsütés a magyar őszben

A Healthy Life’s Codes elnevezésű projekt keretében a gimnázium öt tanulója öt tanár kíséretében a napfényes Szicília szigetére utazhatott.

Az ottani partneriskola egy Mazzarino nevű kisvárosban található. - Ez volt a harmadik találkozó, és már meg is beszéltük a koordinátori egyeztetésen, hogy Tamásiba 2016 áprilisában érkeznek a partnereink – tudtuk meg Varga-Pintér Katalintól, a program helyi koordinátorától. - A projekt külön követelménye, hogy a gyerekek helyi családoknál lakjanak, így gyakorolva a munkanyelvet, az angolt. A diákok számára hatalmas élmény volt a szicíliai családok mindennapjainak részesévé válni, hiszen ők reggelente onnan indultak és délután, a közös programok végeztével oda tértek haza hat napon keresztül. A színes és változatos programba sok minden belefért: kóstolhattunk egészséges mediterrán ételeket, egy farmon süthettünk pizzát, megismerkedhettünk jellegzetes szicíliai édességekkel. Nem maradt ki a testmozgás sem, hiszen röplabdáztak a gyerekek, egy helyi edzőteremben küzdősportokkal ismerkedtek, és minden résztvevő erőteljes sportteljesítményként könyvelhette el a működő vulkán, az Etna megmászását is. A hivatalos programok mellett persze rengeteg kedves élménnyel tértünk haza, nem minden külföldi mondhatja el magáról ugyanis, hogy a kedvéért Syracusában tovább tartották nyitva a görög színházat, vagy hogy a mazzarinói legnagyobb templomot úgy járhatta körbe, hogy a mise végén a sekrestyéből, az oltár mögül bukkanhatott elő, a hívek nagy meglepetésére. A magyar diákok sem felejtik el az izgalmas szicíliai hetet, amikor megtanultak spagettit enni, vagy szűk utcácskákon megfelelően közlekedni. Az angol mellett pedig külön élvezhették a szicíliai tájszólás dallamát. Taormina hegyei, görög színháza és a tengerpart 26 fokos meleggel fogadott bennünket. A következő diákmobilitás házigazdái mi leszünk, 2016. április 2-9. között látjuk vendégül partnereinket. Addig még rengeteg feladatunk van, a gyerekekkel közösen a gimnázium udvarán kialakítunk egy zöldségeskertet sok fűszernövénnyel, összeállítunk egy hatnyelvű (angol-magyar-olasz-török-spanyol-lengyel) szótárt és készítünk egy receptkönyvet a projektben résztvevő nemzetek fogásaiból, valamint egy felmérés keretében egészséges életmóddal kapcsolatos kérdőíveket írunk. Ezek közül két kérdőív el is készült azóta, amelyek témája a víz és a helyi termelők által előállított egészséges ételek. A szakmaiság mellett minden hasonló projekt esetében fontos hangsúlyozni az emberközeliséget, hiszen a gyerekek között barátságok születtek, amelyek, többek között a közösségi médiának hála, nem kérészéletűek, valamint a kollégákkal is élő kapcsolatok alakultak ki és már láthatjuk, hogy ezek a projekt befejezése után is elevenek maradnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.