Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 11. 13:21, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szigetet kapnak a madarak a Vásár-tavon

Szigetet kapnak a madarak a Vásár-tavon

Fejlesztik Biharugrán a hajdani Vásár-tó környékét.

A mára elmocsarasodott tó mellett európai támogatásból tanösvényt hoznak létre oktatási céllal, az egyhektáros vízfelület közepén pedig sziget létesül a védett madárvilágnak – mondta el a Békés megyei község polgármestere az MTI-nek.

Vígh Ilona (Fidesz–KDNP) tájékoztatása szerint a kissárréti település annak köszönhetően pályázhatott fejlesztési támogatásra, hogy sikerült saját tulajdonba vonnia a kéthektáros területet, amelynek addig 25 tulajdonosa volt.

Hosszadalmas egyeztetések, hivatali eljárások, kivásárlások és földcserék sokasága tette lehetővé, hogy a község be tudta nyújtani fejlesztési tervét a Környezet és energia operatív program első körben meghirdetett támogatási keretére. A pályázat sikeres volt.

Oltalom alatt

A környék a helyiek emlékei szerint egykor a vásári joggal rendelkező régi Ugrának volt a vásártere. A terület jelenleg környezetvédelmi oltalom alatt áll, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, s a tervek szerint a beruházás nyomán új turisztikai látványosság lesz. A szakértők már dolgoznak a fejlesztési tervdokumentáció részletein. A környezetvédelmi elvárások teljesítésében a nemzeti park igazgatósága nyújt szakmai segítséget.

Biharugra régóta tervezi a település arculatát valamikor meghatározó Vásár-tó és környéke „életre keltését”. A víz mocsaras, nádasokkal teli, a tavat és környékét évtizedek óta senki nem gondozza. A beruházás összege 85-90 millió forint. A fejlesztés legfontosabb elemei közé tartozik a tó rehabilitációja, a meder kitisztítása és az új meder vízellátó rendszerének kiépítése. A tó mellett folyik el az Ugra-Szilasi-csatorna, ahonnan két új zsilippel történik a víz utánpótlása és a vízszint szabályozása.

Sziget a madaraknak

A csaknem egyhektáros vízfelület közepén sziget épül a környezetvédelmi hivatal szakmai javaslata alapján, ott a védett területen élő madarak találhatnak maguknak pihenő- és költőhelyet. Megújul a tó környezetében található zöldterület is, s tanösvény épül oktatási-nevelési céllal a térségben élő óvodások és iskolások részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során