Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Május 18. 12:55, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó Péter: tovább erősödik Magyarország szerepe a kelet-nyugati tranzitforgalom szervezésében

Szijjártó Péter: tovább erősödik Magyarország szerepe a kelet-nyugati tranzitforgalom szervezésében

Tovább erősödik Magyarország szerepe a kelet-nyugati tranzitforgalom szervezésében, ami jelentősen segíti az ukrán mezőgazdasági áruk eljuttatását az egyébként is nehéz helyzetben lévő afrikai és közel-keleti államokba - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kisvárdán.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Transit-Speed Kft. csarnokavatásán elmondta, hogy a teljesen családi tulajdonban lévő szállítmányozási cég két új raktáregységet épített 3,8 milliárd forint értékben, amelyhez az állam 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott.

Beszédében rámutatott, hogy a fejlesztés nyomán létrejön húsz új munkahely és napi 200 kamionnyi áru átrakodására nyílik lehetőség az Ukrajnából érkező széles vasúti nyomtávról. "Ezen átrakodó kapacitás jelentős megnövelése erősíti Magyarország szerepét a kelet-nyugati tranzitforgalom szervezésében" - mondta.

"Egyúttal pedig megteremti a lehetőséget, hogy Magyarország még nagyobb hozzájárulással segítse az amúgy is nehéz helyzetben lévő afrikai és közel-keleti országokat annak érdekében, hogy ott élelmezési válság ne jöjjön létre, hogy aztán onnan újabb migrációs hullámok ne induljanak ki" - tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy bár hazánk keleti fele elsőként találkozik a háború drámai hatásaival, így oroszlánrészt vállalt a humanitárius helyzet kezelésében és a menekültek ellátásában, a régió mégis kiválóan teljesített, óriási szerepet játszott a gazdasági növekedés fenntartásában.

Kiemelte: az ukrajnai konfliktus egyik közvetlen következménye a szállítási útvonalak megváltozása, és így megnőtt a kiszámítható tranzit jelentősége is, különösen a gabona és más mezőgazdasági termékek terén, azok kivitele ugyanis életbevágó az afrikai és közel-keleti országok ellátásának szempontjából.

"Ezért is döntöttünk úgy, hogy Magyarország a lehető legjobban kiveszi a részét abból, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő országokban ne jöjjön létre kezelhetetlen élelmiszerellátási válság" - közölte.

Így jött létre az a helyzet, hogy Ukrajna nyugati határán itt, Magyarországon jöttek létre a legnagyobb vasúti átrakodó kapacitások, annak ellenére, hogy a többiekhez képest rövid határunk van Ukrajnával - húzta alá.

"Ezzel nagy segítséget tudunk nyújtani abban, hogy az ukrán gabona és más mezőgazdasági termények tranzitja az európai kikötők felé meg tudjon valósulni" - szögezte le.

A miniszter emlékeztetett, hogy az elmúlt három évben korábban példátlan módon kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság. És - mint mondta - a háború árát egész Európa fizeti, minél közelebb fekszik egy ország a konfliktushoz, annál inkább.

"Magyarország és a magyar emberek eddig is rendkívül súlyos árat fizettek (...) De természetesen ezen nehéz körülmények közepette sem szabad szem elől tévesztenünk azt a nagyon fontos célkitűzésünket, hogy a magyar gazdaságot mindenáron tartsuk növekedési pályán" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy ez eddig sikerült is, a nehézségek ellenére tavaly a gazdaság rekordokat döntött, beruházási, foglalkoztatási és exportcsúcs is született.

"Ilyenkor jön a kérdés, hogy mi a recept? Mert az látszik, hogy a recept bevált. Ez úgy szól, hogy a gazdaság növekedési pályán tartásához beruházások kellenek. Mert a beruházásokból lesz munkahely, a munkahelyen lesz munka, és a munkából lesz egyrészt megélhetés, másrészt gazdasági teljesítmény" - hangsúlyozta.

Címkék: Szijjártó Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.