Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 29. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tájékoztató a lakossági forgalomban lévő biocid termékekről

Tájékoztató a lakossági forgalomban lévő biocid termékekről

A közelgő influenzajárványra tekintettel felhívjuk a fogyasztók figyelmét a kéz- és felületfertőtlenítő szerek vásárlásakor megfontolandó tudnivalókra. Fontos, hogy mindennapi vásárlásaik során, olyan tisztító-, fertőtlenítő szereket szerezzenek be, melyek bizonyítottan fertőtlenítő hatással rendelkeznek. A fertőtlenítő hatású termékeket biocidoknak nevezzük.

A biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről szóló módosított 38/2003.(VII.7.) ESZCSM FVM KvVM számú együttes rendelet hatálya alá tartozó humán- és állategészségügyi, valamint a magán és közegészségügyi fertőtlenítőszerek és fertőtlenítő hatású tisztítószerek csak előzetes engedéllyel hozhatók forgalomba. A Magyarországon történő forgalmazási engedélyt a gyártó/forgalmazó által benyújtott dokumentáció alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal állítja ki.

Biocid termék lakossági felhasználásra való forgalmazása csak akkor engedélyezhető, ha az adott biocid termék nem rendelkezik mérgező, rákkeltő, mutagén, a termékenységet és az endokrin rendszert károsító tulajdonságokkal, illetve nem okoz magzati fejlődési károsodást.

Néhány engedélyezett biocid termék lakossági felhasználása is bizonyos kockázatokkal járhat. Annak érdekében, hogy a fogyasztók vásárlásaik során megfelelő információk birtokában hozhassanak döntéseket a terméknek rendelkeznie kell jól látható, könnyen olvasható és kellőképpen tartós magyar nyelvű címkével.

A címkén világosan és letörölhetetlen módon fel kell tüntetni a felhasználására, forgalmazóra, a hatóanyagokra, veszélyekre vonatkozó valamennyi releváns utasítást, beleértve azokat az óvintézkedéseket, amelyek az emberek, az állatok vagy a környezet védelme érdekében szükségesek. Ezen túlmenően tartalmaznia kell az OTH engedélyszámát is.

A termék felirata továbbá nem lehet félrevezető, nem tartalmazhatja a terméknek hatásossága szempontjából, illetve az emberi és állati egészségre, környezetre vonatkozó kockázatok elbagatellizálására (elfedésére) alkalmas kifejezéseket, mint „kis kockázattal járó biocid termék”, „nem mérgező”, „ártalmatlan”, „természetes”, „környezetbarát”, „állatbarát” és hasonló jelzéseket.

Hatóságunk folyamatosan tevékenykedik a nem megfelelő biocid termékek piacról történő kiszűrésében-írja közleményében a BFKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.