Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 04. 07:07, hétfő | Bulvár
Forrás: storyonline.hu

Tampon miatt majdnem meghalt egy 15 éves

Tampon miatt majdnem meghalt egy 15 éves

Egy iskolás lány kis híján életét vesztette egy tampon miatt, amit a rosszul léte előtt mindössze 4 órával korábban helyezett fel.

Paige Roffey (15) kórházba került toxikus sokk szindrómával, miután tampont használt a menstruációja idején. Az egészségügyi segédeszközt mindössze négy órával korábban helyezte fel. Eredetileg a Southend kórház orvosai küldték haza, akik azt gondolták, vírusos fertőzésben szenved a diáklány. Hazaérve zuhanyozni kezdett, de összeesett, ezután visszaszállították az egészségügyi intézménybe. Paige és családja számára ekkor derült ki, hogy milyen közel került a halálhoz. "Veszélyesen alacsonynak találták a vérnyomását - mesélte anyukája, Sarah Lowe kórházbeli élményeiket. - Azt mondták, ha még egy kicsit vártunk volna, nem élte volna túl. Órákon át dolgoztak rajta, nagy adag folyadékokat pumpáltak bele."

Az orvok mesterséges kómába helyezték a lányt, és átszállították egy másik kórházba. "Ültem a lányom ágya mellett, és a temetését terveztem - árulta el az anyukája. - Nem hittem volna, hogy sikerül neki..." Szerencsére két nap múlva magához tért, és fokozatosan csökkenti kezdték a gyógyszeradagjait is, majd egy héttel később kiengedték a kórházból. A család szeretné felhívni a figyelmet erre a problémára, úgy érzik, túl kevés szó esik róla.

A toxikus sokk szindróma vérmérgezésre jellemző tünetekkel jelentkezik, ritka, de igen súlyos állapot. Tulajdonképpen a bakteriális méreganyagok felszaporodását jelenti a szervezetben. Előfordulása fiataloknál gyakoribb, és az esetek 99 százalékában tamponhasználathoz köthető, de az esélyét növelhetik a különböző hüvelyi fogamzásgátló eszközök is. A megelőzéshez fontos kerülni a túl sok hüvelyöblítést, mert ezzel felborítjuk a hüvely természetes védekező rendszerét. Ajánlatos az úgynevezett applikátoros tamponok használata, illetve kerülni az éjszakai alkalmazást, és megfelelő időközönként cserélni.

Tünetei: Általában hirtelen jelentkeznek, magas láz, hányinger, hasmenés, fejfájás, izomfájdalom, torokfájás, szédülés és alacsony vérnyomás a jellemző. A bőrön piros foltok jelennek meg, a napon való leégéshez hasonlítanak, sőt, néhány nap múlva a tenyér és a talp le is hámlik. A betegség mindenképpen orvosi kezelést igényel! Ugyanakkor a betegség nem csak tamponhasználatkor jelentkezik, és nem csupán tamponhasználó nőket érintheti!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.