Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2018. Május 15. 11:57, kedd | Belföld
Forrás: mti

Több mint 1 milliárdos értékben loptak magyar térképtolvajok Franciaországban

Több mint 1 milliárdos értékben loptak magyar térképtolvajok Franciaországban

Bíróság elé állítottak hétfőn a Bordeaux-ban hét magyar állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy nagy értékű térképeket vágtak ki és loptak el francia közkönyvtárak tulajdonában álló régi könyvekből.

Hat férfi és egy nő - feltehetően egy egész Európában aktív hálózat tagjaiként - 2011 és 2013 júniusa között számos XVI. és XVII. századi térképet tulajdonított el különböző francia könyvtárakból, összesen mintegy 4 millió euró (1,26 milliárd forint) értékben. A tolvajok hamis olvasójeggyel kértek ki régi köteteket, és egyszerűen kivágták belőlük a térképeket, amelyeket valószínűleg erre szakosodott kereskedőknek adtak tovább Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A magyar gyanúsítottak Besancon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille városok könyvtáraiban fordultak meg.

Az ügyre úgy derült fény, hogy magyar vámosok 2012-ben egy ellenőrzés során felfedeztek az egyik vádlott autójában 110 régi térképet, amelyek közül több darabon látható volt a toulouse-i közkönyvtár pecsétje.

A magyar hatóságok figyelmeztették francia kollégáikat, akik vizsgálódni kezdtek, és megállapították: valóban a toulouse-i könyvtárból lopták el a térképeket, sőt rájöttek, hogy ugyanez a társaság több más francia könyvtár állományát is megdézsmálta ezzel a módszerrel.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 12:01, csütörtök | Belföld

Sokan mobiloznak közlekedés közben

Nemcsak autót vezetve, hanem gyalogos közlekedés, biciklizés vagy rollerezés közben is hajlamosak mobilozni az emberek - állapította meg egy friss kutatás, amelynek eredményét az MTI-hez is eljuttatták.

2020. Október 22. 09:55, csütörtök | Belföld

Október 23. - Kevesebb helyen, szűkebb körben tartanak megemlékezéseket

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a hagyományosan már október 22-én kezdődő megemlékezéseket a koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben tartják vagy egyáltalán nem rendezik meg.

2020. Október 22. 09:20, csütörtök | Belföld

Meghalt 46 beteg, 2032-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt negyvenhat többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2032 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

2020. Október 22. 07:00, csütörtök | Belföld

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők

Úgynevezett antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 csatornán.