Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Január 30. 13:02, kedd | Belföld
Forrás: mti

Több mint négyszáz kiló marihuána miatt ítéltek el két holland férfit Szegeden

Több mint négyszáz kiló marihuána miatt ítéltek el két holland férfit Szegeden

Jogerősen tíz év börtönnel, illetve tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden két holland férfit,

akik több mint négyszáz kilogramm marihuánát próbáltak 2015-ben Albániából Magyarországon keresztül a hazájukba szállítani.

A táblabíróság, amely kábítószer különösen jelentős mennyiségre elkövetett birtoklásának bűntettében találta bűnösnek a két férfit, döntésével súlyosította az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által kiszabott nyolc év, illetve hét év börtönbüntetést.

A vádlottak 2014-2015 fordulóján ismerkedtek meg a hazájukban. A másodrendű vádlott rávette magánfuvarozó társaságot működtető társát arra, hogy Albániából 30 ezer euró ellenében marihuánát vigyen Magyarországon keresztül Hollandiába. A szállításhoz használt nyerges vontatót a fuvarozó lízingelte, a hűtős félpótkocsit pedig a másodrendű vádlott szerezte. A félpótkocsi padlólemezének hőszigetelését eltávolították, ott 2200 literes rejtekhelyet alakítottak ki.

A vádlottak a kábítószer szállításának leplezésére egy legális nemzetközi fuvart szerveztek Varsóból a koszovói Peje városba. 2015. február 6-ára le is szállítottak egy csokoládészállítmányt Lengyelországból Koszovóba. A másodrendű vádlott utasítása alapján társa a kamionnal Albániába, Tiranába ment, és a pótkocsit egy benzinkútnál hagyta. Néhány óra múlva visszamentek, időközben a rejtekhelyet feltöltötték kábítószerrel.

A másodrendű vádlott repülővel ment Budapestre, miközben társa közúton indult el. A férfi február 11-én jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen, ahol röntgenberendezéssel vizsgálták át a kamiont és megtalálták a drogszállítmányt. A rejtekhelyen 410 csomagban 417,2 kilogramm marihuána volt, amelynek teljes hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának csaknem harmincnyolcszorosa.

A jelenleg 37 éves elsőrendű vádlott a bűnösségére is kiterjedő, részletes beismerő vallomást tett. A másodrendű vádlottat távollétében ítélték el, ő csak írásban nyilatkozott, és tagadta bűnösségét.

Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, a kábítószer hatalmas - a hasonló ügyeket gyakran tárgyaló táblabíróság történetében is a legnagyobb - mennyisége tette szükségessé a büntetések súlyosítását, amellett, hogy az ítélőtábla a másodrendű vádlott cselekményét bűnsegély helyett felbujtásnak minősítette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére