Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 19. 14:18, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Többé nem kell ruhát mosni?

Többé nem kell ruhát mosni?

Aki unja már a mosást, az örömmel fogja hallani, hogy a jövőben elegendő lesz a napra kiakasztani a piszkos ruhaneműket, hogy tisztává váljanak – legalábbis az öntisztuló pamutot kifejlesztő kínai kutatók szerint.

Az ötlet maga nem teljesen új keletű, ugyanis a titán-dioxidos és hasonló bevonatok öntisztuló tulajdonsága régóta ismert. Fény hatására a vegyület ellentétes töltésű részecskéket, úgynevezett elektronlyuk párokat bocsát ki, amelyek oxidációs reakciókat okoznak, utóbbiak hatására pedig lebomlanak a szerves anyagok, mint például a kosz. A fénynek azonban ibolyántúlinak kell lennie, ami a napfénynek csupán csekély része, ezért a leírt folyamat a mindennapi használathoz nem elég hatékony.

Dejong Wu és Mingce Long ezért nitrogénnel kombinált titán-dioxiddal (N-TiO2) vontak be pamut anyagot, és erre még egy ezüstjodid (AgI) réteget is tettek. A látható fény tartományában úgy tűnt, hogy az N-TiO2 és az AgI segítik egymást, azaz a keletkezett elektronokat és „lyukakat” megakadályozták az újraegyesülésben, ezáltal pedig hatékonyabb oxidációt tettek lehetővé – közölte a Science magazin internetes hírportálja.

A kutatópáros tanulmánya az Applied Materials & Interfaces című szaklapban jelenik majd meg részletesen. Abban leírják, hogyan tisztult meg magától egy narancsszínű festékkel kezelt pamutdarab, amikor két órára megvilágították egy 1000 wattos égővel. És ha valaki mégis a mosás mellett dönt, nem tesz visszafordíthatatlan kárt a különleges anyagban – az öntisztuló réteg a mosás után is megmarad.

Címkék: kutatás, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során