Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 05. 13:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Átszervezik a Praktikert, áruházbezárások várhatók

Átszervezik a Praktikert, áruházbezárások várhatók

Átszervezik a németországi központú Praktiker barkácsáruház láncot, a társaság szerdán éjjel véget ért közgyűlésén heves viták után elfogadott döntés értelmében egy olyan koncepciót hajtanak végre, amely áruházbezárásokat irányoz elő.

A terv szerint a részvényesek 60 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre, az Anchorage amerikai befektetési társaság pedig 85 millió eurót biztosít az átalakításhoz. A 234 németországi Praktiker áruház közül 120 a Max Bahr hálózat részeként működik tovább, a veszteséget termelő áruházakat pedig bezárják.
A cég sajtóosztályán későbbre ígértek tájékoztatást arról, hogy az átszervezés miként érinti a magyarországi hálózatot. A Praktiker Magyarországon 19 áruházat üzemeltet.
A társaság veszteséges, eladósodott és a fizetésképtelenség veszélyezteti. Elemzők szerint elsősorban azért jutott válságba, mert nem vált be az alacsony árakra és rendkívüli akciókra épülő stratégia. Korábbi sajtóbeszámolók szerint az irányváltás része, hogy az üzletek eladóterét szellősebben, áttekinthetőbben rendezik be és kevesebb árut halmoznak fel benne. A cél a "barkácsáruházak Ikeája" modell kialakítása. Ezt szolgálja a magasabb árkategóriákkal működő Max Bahr hálózat kiterjesztése.
A Németországban 11 ezer főt, a külföldi hálózattal együtt pedig 19 ezer főt foglalkoztató és 9 európai országban összesen 440 barákácsáruházat üzemeltető vállalat bevétele tavaly 3,2 milliárd euró, vesztesége pedig 500 millió euró volt. A Praktiker - a csoporthoz tartozó Max Bahr, illetve Extra Bau & Hobby márkával együtt - Németországban a negyedik a barkácsáruházak 2011-ben elért bevétele alapján felállított rangsorában az Obi, a Bauhaus és a Hornbach mögött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.