Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 03. 07:02, vasárnap | Belföld
Forrás: stop.hu | Szerző: -vp-

Ötven felett is mindig online

Ötven felett is mindig online

Az ötvenen túli netezők csaknem ugyanannyit chatelnek, mint a fiatalok, online telefonálásában pedig még náluk is aktívabbak. Kétharmaduk rendszeres látogatója a közösségi oldalaknak, ebben még amerikai társaikon is túltesznek. Jól bánnak a legmodernebb eszközökkel, de van még mit tanulniuk a biztonságos netezésről. A magyar szeniorok internetezési szokásairól és újmédiás eszközhasználatáról az Ithaka kutatóközpont készített felmérést.

Magyarországon az ötven év felettiek közel egyötöde internetezik rendszeresen. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számít, de miközben az internetező amerikai 57-65 évesek csupán 43 százaléka látogat közösségi oldalakat, addig a magyar idősek csaknem kétharmada él online közösségi életet.

Nem csak a fiatalok, de az idősek körében is népszerűbb a Facebook, mint az iwiw, sokan azonban mindkét oldalon regisztrálták magukat. A megkérdezettek 10 százaléka szinte állandóan online üzemmódban van. A regisztrációval rendelkezők fele több mint száz ismerőssel áll kapcsolatban.

Bár otthonosan mozognak ebben a közegben, keveset foglalkoznak az adatbiztonsággal. Míg a fiatalok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy közösségi médiás profilja nyitott, azaz mindenki számára látható, az idősebbek 69 százaléka nem használ semmilyen szűrőbeállítást, így például gyakran telefonszámuk, más elérhetőségük is publikus. A felmérés szerint az internetező szeniorok a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás miatt ülnek a gép elé, sokszor éppen tőlük tanulják meg a neten való lófrálás csínját-bínját. 17 százalékuk szervezett képzésen vagy tanfolyamon sajátította el az online készségeket, harmada pedig autodidakta módon tanult bele a netezésbe.

Az ötven év felettiek csaknem negyede használ rendszeresen internetes telefonszolgáltatást, ez 4 százalékkal nagyobb arány, mint a fiatalabbak esetében.

Az idősebbeknek ugyanakkor az online csatornák és a mobiltelefon mellett továbbra is nélkülözhetetlen eszköz a hagyományos, vonalas telefon - a válaszadók több mint fele használja rendszeresen. Az Ithaka felmérésből az is kiderül, hogy a szeniorok nemcsak a netet, de a számítástechnikai és újmédiás eszközöket is egyre magabiztosabban használják. Az 50+ korosztály körében ugyan továbbra is az asztali számítógép a népszerűbb - 82 százalékuk rendelkezik PC-vel -, több mint egyharmaduk notebookot, laptopot (is) használ. 70 százalékuknak van DVD-lejátszója - e tekintetben csak 2 százalékkal maradnak el az ötven év alattiaktól - és majdnem egynegyedüknek van DVD-felvevője, amivel jócskán meg is előzik a fiatalabb korosztályt.

- A UPC kiemelt társadalmi felelősségvállalási programja segít az időseknek, hogy elsajátítsák az internet használatát. Már hatodik éve folyamatosan a támogatásunkkal valósul meg országszerte nagy sikerrel a Kattints rá, Nagyi! oktatási program - mondta Szűcs László, a UPC vállalati kommunikációs igazgatója. - Arról nincs pontos kimutatásunk, hogy hány 50 év feletti használja az internet szolgáltatásunkat, hiszen az 50 évnél idősebb előfizetők száma (40 százalék) nem feltétlenül ad valós képet arról, hogy ténylegesen hányan használhatják az internetet. A családban más nevére szólhat az előfizetés és ettől még használhatja a nagyszülő is. Előfizetőink körében az internet-szolgáltatásról döntést hozók életkor szerint a következő arányokban találhatók meg: 45-59 év: 31%, 60-69 év: 19%, 70+: 6% - avatott be a számokba az igazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére