Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 30. 08:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay/mti

Új kerékpáros és közösségi közlekedési fejlesztések segítik a belföldi turizmust

Új kerékpáros és közösségi közlekedési fejlesztések segítik a belföldi turizmust

Új kerékpáros és közösségi közlekedési fejlesztések segítik a belföldi turizmust, egyre több környezetkímélő lehetőség közül választhatnak a kirándulók

- hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron, Budapesten.

Schanda Tamás elmondta: május 1-jétől a kerékpáros turisták érdekében közvetlen vonat indul Budapest és a Tisza-tó között, menetideje csak 2 óra 15 perc lesz. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik majd legalább 32 kerékpárhellyel, de igény esetén akár 80 biciklit is el tudnak helyezni rajta.

Ugyancsak május 1-jétől ismét elérhetőek a kedvezményes, 990, illetve 2490 forintos Balaton24 és Balaton72 napijegyek, amelyeket a 26 éven aluliak olcsóbban, 660 és 1650 forintért vehetnek meg. Az egy- és háromnapos jegyekkel korlátlanul lehet utazni a tó körül, valamint a Tapolca-Sümeg szakaszon, a balatonfenyvesi kisvasúton, és a Balatonfüred és Tihany között közlekedő, a Volánbusz által közlekedtetett autóbuszokon - közölte az államtitkár.

Schanda Tamás hangsúlyozta: nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése előtt mutatták be a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, az ebben foglaltak végrehajtása azóta is töretlen.

Az ipar és a közlekedés korszerűsítése, környezetkímélőbbé tétele, az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett az is fontos eleme a környezetért folytatott munkának, hogy segítsék az embereknek megismerni Magyarország természeti értékeit - fogalmazott.

Az államtitkár eredményesnek értékelte a munkát, mint mondta, az elmúlt mintegy 11 évben a kirándulás, a túrázás elkezdte a reneszánszát élni.

Idén nyáron ismét számos lehetőséggel támogatják a családokat, baráti társaságokat abban, hogy újabb részeit ismerhessék meg az országnak, vagy visszatérhessenek a már megszeretett vidékekre - fogalmazott. Jelezte, hogy érdemes felkeresni a MÁV honlapját és részletesen megismerni a kedvezményes lehetőségeket.



Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány arra számít, hogy pénteken elérhető a négymillió beoltott, ami ismét vízválasztó lesz. Megnyitnak a beoltottak, illetve a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára olyan régen várt szolgáltatásokat, amelyek például a turizmushoz kapcsolódnak.

A kormány az elmúlt években stratégiai ágazatnak tekintette a turizmust, amely mintegy 400 ezer magyar családnak biztosít megélhetést. A koronavírus-járvány miatt ez a szektor került az egyik legnehezebb helyzetbe - idézte fel Szentkirályi Alexandra.

A gazdaságvédelmi intézkedések a turisztikai szektor számára is igénybe vehetőek voltak, illetve igénybe vehetőek; a kormányszóvivő ezek között említette a hitelmoratóriumot, a járulékkedvezményeket, a hitelprogramokat, a bértámogatást, a SZÉP-kártya megemelt keretösszegét és kedvezőbb adózását, valamint a turisztikai fejlesztési pályázatokat.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára hangsúlyozta, a magyar vasút az elmúlt időszakban komoly fejlődésen ment át. Fontos célként említette, hogy az utazók egyre inkább a közösségi közlekedési alternatívákat válasszák az egyéni közlekedés helyett. Mint mondta, ehhez a vasútnak egyre jobb, kényelmesebb, biztonságosabb és környezetbarátabb kínálattal kell rendelkeznie.

A kormány szándéka, hogy a vasúthálózat váljon a közösségi közlekedés gerincévé. Ehhez össze kell hangolni a vonatok és a buszok menetrendjét, meg kell szüntetni a költséges és kihasználatlan párhuzamosságokat, meg kell teremteni az egységes forgalomirányítást és utastájékoztatást - fejtette ki az államtitkár. Hozzátette, a végső cél 2022 elejére a tarifaközösség létrehozása, hogy egy típusú bérlettel vagy jeggyel bármelyik államilag finanszírozott közösségi közlekedési eszközön lehessen utazni.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: a Tisza-tó kerékpáros paradicsommá vált tavaly, amikor a kormány megépítette a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő hiányzó kerékpárút-szakaszt, azóta elérte az itt átbiciklizők száma a százezret. A kormánybiztos különösen fontosnak nevezte, hogy a MÁV május 1-jén reggel elindítja a vonatot, amellyel átszállás nélkül juthatnak el a fővárosból a tóhoz a kirándulók, illetve a kerékpárosok, este pedig visszafelé is indul közvetlen járat.

Homolya Róbert, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: 2021 a vasút európai éve, így kiemelten szeretnék felhívni az emberek figyelmét a vasútra, a legzöldebb, legbiztonságosabb és legfenntarthatóbb közlekedési módra. Mint mondta, a versenyképesebb vasút létrehozását tűzték ki célul.

A vasút készül arra, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulásával újraindul az élet, a nyár különösen fontos a vasúttársaságnál. A Volánbusz Zrt. feletti tulajdonosi jogok tavaly kerültek a MÁV-csoporthoz, integrált közösségi szolgáltató vállalatként könnyebb hatékonyabban megszervezni a közösségi közlekedést; nagyon jó lehetőség és nagy felelősség a fenntartható rendszer, illetve az egységes kínálat biztosítása az utasoknak - fejtette ki az elnök-vezérigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben