Városlista
2021. március 8, hétfő - Zoltán

Hírek

2013. Február 23. 20:22, szombat | Helyi
Forrás: Fotó: index.hu

Utcaátnevezések

Utcaátnevezések

Hámán Katóról Dencz Ákosra, Landler Jenőről pedig Cser Lászlóra módosulnak az utcanevek Tamásiban.

- Az új önkormányzati törvény értelmében közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Tamásiban két ilyen utca nevet találtunk – mondta Gulyásné dr. Könye Katalin, jegyző. – A januári ülésén a képviselő-testület úgy határozott, hogy a Hámán Kató utcát Dencz Ákosról, városunk hajdani országgyűlési képviselőjéről, díszpolgáráról, illetve a Landler Jenő utcát Cser Lászlóról, városunk másik díszpolgáráról, a jezsuita íróról, költőről nevezzük el.
Dr. Dencz Ákos közgazdász, író, országgyűlési képviselő volt. Elemi iskoláinak egy részét Tamásiban végezte. Városunkban számos középület építése, fejlesztések, rendezvények szervezése kapcsolódik nevéhez (új községháza, adóhivatal, iskola, henyevölgyi iskola, járásbíróság, társaskör székházának építése, a Koppány medrének tisztítása, szabályozása, 1928-ban nagyszabású kiállítás a közösségi öntudat és a kultúra emeléséért). Tamási 1927-ben választotta díszpolgárának.
Cser László Tamásiban született jezsuita szerzetes, pap, író, költő. 1955-ben végleg az USA-ban telepedett le, ahol a Formosára menekült magyar jezsuita misszió prokurátora lett, közben három észak-amerikai angol plébánián lelkipásztorkodott. Nyugati magyar katolikus lapokban publikált, (Életünk, Katolikus Magyarok Vasárnapja, Krónika, Magyar Család, Magyar Élet, Magyar Papi Egység, A Szív). Számos útleírást, elmélkedést, vallásos cikket írt, de legmaradandóbb alkotásai a versei. Filozofáló, intellektuális sorain is átüt a gyermekkor magyarsága és a tamási otthon emléke. New York-ban nyugdíjazták, 2001-ben Tamási város díszpolgára lett.
- A közeljövőben levélben fogjuk tájékoztatni a Hámán Kató és a Landler Jenő utcában lakókat a változásról és a szükséges teendőkről – tájékoztatott a jegyző asszony.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 04. 16:59, csütörtök | Helyi

Vasdiplomát vehetett át Kaszás Dezső

A Pedagógusok Szakszervezete nyugdíjas tagozatának felterjesztése alapján kapta meg Kaszás Dezső tanár úr a vasdiplomát, melyet lánya vett át a város polgármesterétől, Porga Ferenctől.

2021. Március 04. 16:58, csütörtök | Helyi

Önkényesen zárta le az utat egy tolnanémedi lakos

Vígh László Tolnanémedi polgármestere arról tájékoztatta a lakosságot, hogy nem az önkormányzat zárta le a Nebojsza-hegyen kialakított pihenőhelyre vezető utat.

2021. Március 04. 16:56, csütörtök | Helyi

Felszámoltak több illegális hulladéklerakót

Súlyos problémát jelent Tamási területén az utak mellett, az erdőkben, az elhagyatott területeken, a külterületi ingatlanokon illegálisan lerakott lakossági kommunális, vagy építési hulladék.

2021. Március 01. 09:52, hétfő | Helyi

Tehergépkocsikat és buszokat ellenőriztek a rendőrök

A fokozott ellenőrzésben részt vettek a Tolna megyei rendőrök is. A 2021. február 8. és február 14. között tartó ellenőrzések során összesen öt tehergépkocsi esetében állapítottak meg szabálytalanságot.