Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Február 23. 20:22, szombat | Helyi
Forrás: Fotó: index.hu

Utcaátnevezések

Utcaátnevezések

Hámán Katóról Dencz Ákosra, Landler Jenőről pedig Cser Lászlóra módosulnak az utcanevek Tamásiban.

- Az új önkormányzati törvény értelmében közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Tamásiban két ilyen utca nevet találtunk – mondta Gulyásné dr. Könye Katalin, jegyző. – A januári ülésén a képviselő-testület úgy határozott, hogy a Hámán Kató utcát Dencz Ákosról, városunk hajdani országgyűlési képviselőjéről, díszpolgáráról, illetve a Landler Jenő utcát Cser Lászlóról, városunk másik díszpolgáráról, a jezsuita íróról, költőről nevezzük el.
Dr. Dencz Ákos közgazdász, író, országgyűlési képviselő volt. Elemi iskoláinak egy részét Tamásiban végezte. Városunkban számos középület építése, fejlesztések, rendezvények szervezése kapcsolódik nevéhez (új községháza, adóhivatal, iskola, henyevölgyi iskola, járásbíróság, társaskör székházának építése, a Koppány medrének tisztítása, szabályozása, 1928-ban nagyszabású kiállítás a közösségi öntudat és a kultúra emeléséért). Tamási 1927-ben választotta díszpolgárának.
Cser László Tamásiban született jezsuita szerzetes, pap, író, költő. 1955-ben végleg az USA-ban telepedett le, ahol a Formosára menekült magyar jezsuita misszió prokurátora lett, közben három észak-amerikai angol plébánián lelkipásztorkodott. Nyugati magyar katolikus lapokban publikált, (Életünk, Katolikus Magyarok Vasárnapja, Krónika, Magyar Család, Magyar Élet, Magyar Papi Egység, A Szív). Számos útleírást, elmélkedést, vallásos cikket írt, de legmaradandóbb alkotásai a versei. Filozofáló, intellektuális sorain is átüt a gyermekkor magyarsága és a tamási otthon emléke. New York-ban nyugdíjazták, 2001-ben Tamási város díszpolgára lett.
- A közeljövőben levélben fogjuk tájékoztatni a Hámán Kató és a Landler Jenő utcában lakókat a változásról és a szükséges teendőkről – tájékoztatott a jegyző asszony.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.