Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Augusztus 12. 08:49, hétfő | Helyi

Utcát neveznek át Tamásiban

Utcát neveznek át Tamásiban

A döntés értelmében megszűnik a Károlyi Mihály utca elnevezés, a jövőben a Hirt Ferenc utca nevet viseli majd a terület.

Több ok is vezetett ahhoz, hogy megváltoztassák az utca nevét. Egyik, hogy a Földrajzinév-bizottság a Károlyi Mihály elnevezést a nem támogatandó kategóriába sorolta, illetve a kormányhivataltól is kapott a város egy jelzést, miszerint ne legyen ilyen elnevezésű közterület Tamásiban. Károlyi Mihály személyét a rendszerváltás óta publicisztikai és politikai viták övezik, többen, akárcsak az 1919 utáni években, rá hárítják az első világháborút követő összeomlás, kapituláció, a forradalmak és Trianon felelősségét. Nem állapítható meg minden kétséget kizárólag, hogy közvetlenül részt vett volna önkényuralmi rendszer megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában, de vitatott történelmi szerepénél fogva nem javasolt, hogy róla közterületet, közintézményt nevezzenek el – áll a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában. Tamásiban a képviselő-testület Károlyi Mihály helyett a Hirt Ferenc utca elnevezés mellett döntött. Az érintetteket írásban kérdezték meg erről, a visszaérkezett írásos válaszok közül az ott lakók 2/3-a támogatta a döntést.
Még egy közterület elnevezés aktuális a városban: az elkészült Szentháromság szobor környéke Mátyás Imre plébános javaslatára a Szentháromság tér nevet viseli a jövőben, így a plébánia épülete a Szentháromság tér 1. szám alatt található majd.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 06:59, szerda | Helyi

Rendőrségi bemutató Páriban

A Tamási Rendőrkapitányság munkatársai a faluban megszervezett Hitélet és Kultúra Napján tartottak rendőrségi bemutatót.

2019. Augusztus 21. 06:56, szerda | Helyi

Barátja nem érti, miért nem előzött tovább a tegnapi balesetben elhunyt motoros

A helyszínen a szemtanúk többen elmondták: a motoros nem ment gyorsan, valószínűleg megijedhetett.

2019. Augusztus 15. 16:15, csütörtök | Helyi

Gyarapodnak az önkormányzati tűzoltóságok

Tolna megye mindhárom önkormányzati tűzoltósága nyert támogatást a részükre kiírt eszközfejlesztési pályázaton.

2019. Augusztus 15. 16:12, csütörtök | Helyi

Zircen lépett fel a tamási kórus

A Tamási Rosmarin német nemzetiségi kórus is részt vett a Magyarországi német egyházzene XXIII. ünnepe elnevezésű rendezvényen.