Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 12. 08:49, hétfő | Helyi

Utcát neveznek át Tamásiban

Utcát neveznek át Tamásiban

A döntés értelmében megszűnik a Károlyi Mihály utca elnevezés, a jövőben a Hirt Ferenc utca nevet viseli majd a terület.

Több ok is vezetett ahhoz, hogy megváltoztassák az utca nevét. Egyik, hogy a Földrajzinév-bizottság a Károlyi Mihály elnevezést a nem támogatandó kategóriába sorolta, illetve a kormányhivataltól is kapott a város egy jelzést, miszerint ne legyen ilyen elnevezésű közterület Tamásiban. Károlyi Mihály személyét a rendszerváltás óta publicisztikai és politikai viták övezik, többen, akárcsak az 1919 utáni években, rá hárítják az első világháborút követő összeomlás, kapituláció, a forradalmak és Trianon felelősségét. Nem állapítható meg minden kétséget kizárólag, hogy közvetlenül részt vett volna önkényuralmi rendszer megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában, de vitatott történelmi szerepénél fogva nem javasolt, hogy róla közterületet, közintézményt nevezzenek el – áll a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában. Tamásiban a képviselő-testület Károlyi Mihály helyett a Hirt Ferenc utca elnevezés mellett döntött. Az érintetteket írásban kérdezték meg erről, a visszaérkezett írásos válaszok közül az ott lakók 2/3-a támogatta a döntést.
Még egy közterület elnevezés aktuális a városban: az elkészült Szentháromság szobor környéke Mátyás Imre plébános javaslatára a Szentháromság tér nevet viseli a jövőben, így a plébánia épülete a Szentháromság tér 1. szám alatt található majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.