Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2021. Április 20. 08:56, kedd | Helyi
Forrás: fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ütemezetten haladnak az oltások Tamásiban

Ütemezetten haladnak az oltások Tamásiban

Zajlik a koronavírus elleni vakcinák beadása Tamásiban is. A háziorvosok hetek óta akár hétvégén is oltanak, a lakosság pedig fegyelmezetten, a korábbinál nagyobb oltási kedvvel vesz részt a folyamatban.

Tamási mindhárom háziorvosi rendelője oltópontként működik, ez azt jelenti, hogy az orvosok megkapják a körzetükhöz tartozó regisztráltak listáját, felveszik velük a kapcsolatot, időpontot egyeztetnek, majd beadják a védőoltást. Dr. Szatmári László háziorvos elmondta: természetesen ez többletmunkát jelent számukra, de mindannyian szívesen teljesítik ezt a feladatot, mert meggyőződése, hogy a koronavírus járványból a vakcina jelenti az egyetlen kiutat.
- Milyen oltóanyagot hasznának itt helyben?
- Tamásiban jellemzően Moderna és Astrazeneca oltóanyagot kaptunk az elmúlt időszakban, de oltottunk már a kínai Sinopharmmal és a Pfizer vakcinájával is korábban.
- Hogy lehet összeegyeztetni a napi betegellátást és az oltásokat?
- A védőoltások megszervezése, beadása, és az azt követő adminisztráció rendkívül sok időt vesz igénybe. Sokszor fordul elő, hogy egy telefonszámot többször is fel kell hívnunk, illetve nehéz azt összeegyeztetni, hogy a háziorvosi, hétköznapi rutin is menjen, és a védőoltások is zökkenőmentesen haladjanak. Igyekszünk úgy szervezni a folyamatokat, hogy ebből a páciensek semmit ne vegyenek észre. A húsvéti hosszú hétvégén is oltottunk, és ha kapunk oltóanyagot, akkor természetesen bármely másik hétvégén is ellátjuk ezt a feladatot. Tamásiban egyébként nagyon sokan regisztráltak, szerintem a város jól áll a regisztrációs folyamatokban, most már azt mondhatom, hogy elegendő oltóanyagot is kapunk, így ütemezetten haladnak az oltások.
- Kik segítik a munkájukat, az adminisztrációt, a szervezést?
- Kezdetben úgy gondoltuk, hogy megoldjuk saját magunk, de aztán összecsaptak a hullámok a fejünk felett. Segítséget kértünk az önkormányzattól, a polgármester úr azonnal rendelkezésünkre állt, így foghattunk össze Czink Judittal, a művelődési központ vezetőjével, és munkatársaival. Rengeteget segítenek nekünk, ők értesítik ki telefonon a regisztrált oltakozni kívánókat, nagyon precízen, táblázatba írják össze az oltópontra érkezők adatait. Ezúton is nagyon köszönöm a segítségüket!
- Korábban, januárban, amikor beszélgettünk, azt említette, hogy arra számított, többen szeretnének majd élni a védőoltás lehetőségével. Változott ez azóta? Nőtt az oltási hajlandóság?
- Valóban, januárban egy kicsit elégedetlen voltam. Én szakmai szempontból figyelem az eseményeket, és akkor már látszódott, hogy jön egy harmadik hullám. Az, hogy ennyire durva lesz, hogy a brit mutáns a közép-és fiatal korosztályt is ilyen komolyan érinti majd, arra nem számítottam. Azonban a lakosság ezt érzékelte, hiszen figyelik a híreket, tájékozódnak, éppen ezért sokkal nagyobb már az oltási hajlandóság, aminek nagyon örülök.
- Mi a tapasztalat, elfogadják a páciensek a felkínált oltást, vagy válogatnak?
- A telefonos értesítés során mindenféle verzióval találkozunk. Mivel az ország többféle helyről tudott beszerezni többféle technológiával készült védőoltást, ez lehetővé teszi, hogy a lakosság válogasson az oltóanyagok közül. Ezek a válogatási szempontok azonban sokszor nem szakmai szempontok, inkább vagy politikai, vagy érzelmi alapon történnek. Én mindig próbálom szakmai szempontból elmondani, hogy kinek melyik védőoltást javaslom, de a döntés a páciensé. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy döntő többségében elfogadják azt a vakcinát, amelyiket felajánljuk.
- Jelenleg mely korosztály oltása zajlik Tamásiban, és a közeljövőben kik számíthatnak arra, hogy megkaphatják az oltásukat?
- Az oltási rendünk az idősebb korosztállyal indult, kezdtük a 80 év, majd a 60 év felettiekkel, ez a korosztály már nagyrészt át van oltva. Most már a fiatalabb, középkorosztályt oltjuk, akik ugyancsak nagy számban regisztráltak, nagy örömünkre. Ami most némi gondod okoz, az az, hogy jelenleg is nagyon sokan fertőzöttek, így az ő oltásukat az oltási rend alapján három hónap múlva tudjuk beadni, őket későbbi időpontban fogjuk megszólítani. Azt gondolom, hogy a következő hetekben az összes 18 év feletti regisztrált lakost be tudjuk oltani. Összességében az látszik most, hogy országos viszonylatban is egy-két hónap az az idő, amikorra minden regisztráltat beoltunk, és utána egy szabadabb, boldogabb időszak következhet mindenki számára. Arra kérem azokat, akik még vacilálnak, vagy még nem regisztráltak, hogy tegyék meg, hogy minél hamarabb felvehessék a védőoltást, azt, ami épp rendelkezésre áll, hiszen mindegyik hatásos és biztonságos. Egy éve a mindennapjaink része a koronavírus, most már látszik a kiút a járványból, de ahhoz, hogy visszakapjuk a régi, megszokott életünket, mindannyiunkra szükség van.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 16:17, péntek | Helyi

A vasúti átjárós balesetek legfőbb oka a figyelmetlenség

Tragédiával végződő baleset legutóbb 2017 februárjában történt Tolna megyében.

2021. Május 14. 16:16, péntek | Helyi

Égető problémát orvosolnak a munkásszálló építésével Tamásiban

Munkásszálló épül Tamásiban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával égető munkaerőpiaci problémát orvosolnak a városban.

2021. Május 10. 16:48, hétfő | Helyi

Kormányablak busz érkezik Nagykónyiba

A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat vagy „kormányablakbusz” egy ügyintézésre felszerelt kisbusz, amely előre meghatározott időpontokban elérhető olyan településeken, ahol nem működik állandó jelleggel kormányablak.

2021. Május 10. 16:45, hétfő | Helyi

Még mindig gyakoriak a viráglopások

A köztéri viráglopások nem csak Tamásiban fordulnak elő, ez országos jelenség. Az elmondható, hogy itt a különleges, újfajta virágok mindig „kelendőek”.