Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 20. 08:56, kedd | Helyi
Forrás: fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ütemezetten haladnak az oltások Tamásiban

Ütemezetten haladnak az oltások Tamásiban

Zajlik a koronavírus elleni vakcinák beadása Tamásiban is. A háziorvosok hetek óta akár hétvégén is oltanak, a lakosság pedig fegyelmezetten, a korábbinál nagyobb oltási kedvvel vesz részt a folyamatban.

Tamási mindhárom háziorvosi rendelője oltópontként működik, ez azt jelenti, hogy az orvosok megkapják a körzetükhöz tartozó regisztráltak listáját, felveszik velük a kapcsolatot, időpontot egyeztetnek, majd beadják a védőoltást. Dr. Szatmári László háziorvos elmondta: természetesen ez többletmunkát jelent számukra, de mindannyian szívesen teljesítik ezt a feladatot, mert meggyőződése, hogy a koronavírus járványból a vakcina jelenti az egyetlen kiutat.
- Milyen oltóanyagot hasznának itt helyben?
- Tamásiban jellemzően Moderna és Astrazeneca oltóanyagot kaptunk az elmúlt időszakban, de oltottunk már a kínai Sinopharmmal és a Pfizer vakcinájával is korábban.
- Hogy lehet összeegyeztetni a napi betegellátást és az oltásokat?
- A védőoltások megszervezése, beadása, és az azt követő adminisztráció rendkívül sok időt vesz igénybe. Sokszor fordul elő, hogy egy telefonszámot többször is fel kell hívnunk, illetve nehéz azt összeegyeztetni, hogy a háziorvosi, hétköznapi rutin is menjen, és a védőoltások is zökkenőmentesen haladjanak. Igyekszünk úgy szervezni a folyamatokat, hogy ebből a páciensek semmit ne vegyenek észre. A húsvéti hosszú hétvégén is oltottunk, és ha kapunk oltóanyagot, akkor természetesen bármely másik hétvégén is ellátjuk ezt a feladatot. Tamásiban egyébként nagyon sokan regisztráltak, szerintem a város jól áll a regisztrációs folyamatokban, most már azt mondhatom, hogy elegendő oltóanyagot is kapunk, így ütemezetten haladnak az oltások.
- Kik segítik a munkájukat, az adminisztrációt, a szervezést?
- Kezdetben úgy gondoltuk, hogy megoldjuk saját magunk, de aztán összecsaptak a hullámok a fejünk felett. Segítséget kértünk az önkormányzattól, a polgármester úr azonnal rendelkezésünkre állt, így foghattunk össze Czink Judittal, a művelődési központ vezetőjével, és munkatársaival. Rengeteget segítenek nekünk, ők értesítik ki telefonon a regisztrált oltakozni kívánókat, nagyon precízen, táblázatba írják össze az oltópontra érkezők adatait. Ezúton is nagyon köszönöm a segítségüket!
- Korábban, januárban, amikor beszélgettünk, azt említette, hogy arra számított, többen szeretnének majd élni a védőoltás lehetőségével. Változott ez azóta? Nőtt az oltási hajlandóság?
- Valóban, januárban egy kicsit elégedetlen voltam. Én szakmai szempontból figyelem az eseményeket, és akkor már látszódott, hogy jön egy harmadik hullám. Az, hogy ennyire durva lesz, hogy a brit mutáns a közép-és fiatal korosztályt is ilyen komolyan érinti majd, arra nem számítottam. Azonban a lakosság ezt érzékelte, hiszen figyelik a híreket, tájékozódnak, éppen ezért sokkal nagyobb már az oltási hajlandóság, aminek nagyon örülök.
- Mi a tapasztalat, elfogadják a páciensek a felkínált oltást, vagy válogatnak?
- A telefonos értesítés során mindenféle verzióval találkozunk. Mivel az ország többféle helyről tudott beszerezni többféle technológiával készült védőoltást, ez lehetővé teszi, hogy a lakosság válogasson az oltóanyagok közül. Ezek a válogatási szempontok azonban sokszor nem szakmai szempontok, inkább vagy politikai, vagy érzelmi alapon történnek. Én mindig próbálom szakmai szempontból elmondani, hogy kinek melyik védőoltást javaslom, de a döntés a páciensé. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy döntő többségében elfogadják azt a vakcinát, amelyiket felajánljuk.
- Jelenleg mely korosztály oltása zajlik Tamásiban, és a közeljövőben kik számíthatnak arra, hogy megkaphatják az oltásukat?
- Az oltási rendünk az idősebb korosztállyal indult, kezdtük a 80 év, majd a 60 év felettiekkel, ez a korosztály már nagyrészt át van oltva. Most már a fiatalabb, középkorosztályt oltjuk, akik ugyancsak nagy számban regisztráltak, nagy örömünkre. Ami most némi gondod okoz, az az, hogy jelenleg is nagyon sokan fertőzöttek, így az ő oltásukat az oltási rend alapján három hónap múlva tudjuk beadni, őket későbbi időpontban fogjuk megszólítani. Azt gondolom, hogy a következő hetekben az összes 18 év feletti regisztrált lakost be tudjuk oltani. Összességében az látszik most, hogy országos viszonylatban is egy-két hónap az az idő, amikorra minden regisztráltat beoltunk, és utána egy szabadabb, boldogabb időszak következhet mindenki számára. Arra kérem azokat, akik még vacilálnak, vagy még nem regisztráltak, hogy tegyék meg, hogy minél hamarabb felvehessék a védőoltást, azt, ami épp rendelkezésre áll, hiszen mindegyik hatásos és biztonságos. Egy éve a mindennapjaink része a koronavírus, most már látszik a kiút a járványból, de ahhoz, hogy visszakapjuk a régi, megszokott életünket, mindannyiunkra szükség van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!