Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2021. Március 04. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot Hollandiában

Vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot Hollandiában

Robbanás történt egy észak-hollandiai település, Bovenkarspel koronavírus-tesztközpontjánál szerda reggel, a rendőrség szerint pokolgépes támadásról van szó - írta az NLTimes című holland hírportál.

A rendőrség közölte, hogy személyi sérülés nem történt, a központ öt ablaka megrongálódott. Az épület környékét lezárták, a pokolgép teljes hatástalanításának érdekében a hatóságok a védelmi minisztérium különleges részlegéhez fordultak segítségért. A holland NOS műsorszolgáltató szerint a detonátort egy fémcsőbe helyezték, amely a tesztközpont kapuja előtt robbant fel.

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy reményeik szerint néhány órán belül tisztázzák az eset részleteit. Hangsúlyozta: minden jel arra mutat, hogy célzott támadás történt.

Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a támadást. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi alkalmazottak keményen dolgoznak a polgárok biztonsága érdekében, és "szörnyű és szégyenletes, hogy őket éri atrocitás".

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter is megdöbbenését fejezte ki az eset miatt. "Őrület, ami történt. Már egy éve csak ezekre a frontvonalban dolgozó emberekre támaszkodhatunk, álljunk ki értük, mert csak ők tudnak minket a válságból kisegíteni" - mondta.

Bovenkarspel polgármestere úgy nyilatkozott, hogy bár a rendőrségi vizsgálat még folyamatban van, meg van győződve arról, hogy a támadás a lezárásokkal és a korlátozó intézkedésekkel szembeni elégedetlenség miatt történt.

Hollandiában nem ez az első eset, hogy tesztközpontot ért támadás: karácsony előtt vandálok gyújtottak fel a hollandiai Urk kistelepülésen egy szabadtéri központot, továbbá Amszterdamban és a limburgi Urmondban is megrongálták több tesztelőhely ablakait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.