Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2014. Június 16. 09:00, hétfő | Életmód
Forrás: InfoVáros

Virágok tánca

Virágok tánca

Kezdetét vette a tiszavirágzás a Tisza-tavon. A tiszavirág hazánk legnagyobb kérésze, „virágzása” jelentős természeti örökségünk, mely minden évben megismétlődik, mégis kiszámíthatatlan.

A kérészek néhány óra alatt lezajló rajzása különleges látványosság, mely Európában egyedülállóan már csak a Tiszán és mellékfolyóin látható. A többségük nem is táplálkozik: rövidke szárnyaló életét a nászra korlátozza. Öt-hat hím is összegyűlik a nőstény köré, így alakul ki a virágra emlékeztető alakzat, melyről nevüket kapták. Pirkadatkor vagy szürkületkor keresik párjukat a levegőben, majd varázslatos násztáncuk után tömegesen hevernek a vizek felszínén. Mielőtt párját követné, a nőstény a sodrással szembe repül és a vízre ereszkedik, hogy a petéket lerakja, így a víz hullámzása arra helyre juttatja el őket, ahol szüleik is lárvaéletüket töltötték.

A természeti értékek és a sportok szerelmeseinek is találkozóhelye a Tisza-tó ökotudatos szállodája tiszafüredi Balneum Hotel. Az egyedülálló környezet, a változatos, vadregényes vízi világ kiváló lehetőségeket kínál céges rendezvények, konferenciák, workshopok és csapatépítő tréningek megrendezésére is. A SPA fedett és nyitott élményfürdői, a szauna, a gőzfürdő és a fitneszterem széles, magas minőségű kínálata együttesen segítik a teljes ellazulást. Bio- és natúr kozmetikai kezelések, egészséges és természetes alapanyagokból előállított kozmetikumok kényeztetik rekreációra, feltöltődésre, pihenésre vágyókat.

A szomszédos vadregényes szigeten - melyet csak a vízen keresztül lehet megközelíteni - hazánk egyik leggyönyörűbb és legkalandosabb vízi világát találjuk. Féktelen Fred Kapitány hírhedt Kalózszigetén mindenki próbára teheti ügyességét és az elveszett kincsek nyomába eredhet. A több, mint 18 hektár területű ártéri szigeten olyan játékokkal találkozhatnak a kalandkeresők, mint a 140 akadályból álló kötélpálya, 15 méter magas, sport- és versenymászásra is alkalmas mászófal kilátó toronnyal, 300 és 400 méter hosszú kötélcsúszda, erdei tornapálya és játszótér, minigolf, íjászpálya vagy a zorb.

A Tisza-tavi régió legújabb attrakciója az a vízen és szárazföldön, árkon-bokron és mocsárban közlekedni képes kétéltű jármű, mely lehetővé teszi a Tisza-tó felfedezését, így az időjárástól és a talajviszonyoktól függetlenül a tó legeldugottabb zugaiba is eljuttathatunk. A speciális járgány gumitalpain képes az iszapos tófenéken közlekedni, a mélyebb vizeken pedig átúszni. A kétéltűvel igazi kaland a Tisza-tó felfedezése, hiszen olyan helyeken is képes közlekedni, melyek korábban még gyalog sem voltak bejárhatóak.

A Tisza-tó színpompás élővilágát leginkább a nyár beköszöntével csodálhatjuk meg, miközben egyedülálló tündérrózsa és tündérfátyol erdei között hajózva gémek, kormoránok, kócsagok és megannyi más madárfaj paradicsomán keresztül vezet utunk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 23. 15:01, szerda | Életmód

A koronavírus-fertőzöttek csak mintegy ötöde marad tünetmentes

Az új koronavírussal megfertőződött emberek csak mintegy ötöde marad tünetmentes a Berni Egyetem kutatóinak új, nagy léptékű kutatása szerint, amely 79 korábbi tanulmány eredményein alapul.

2020. Szeptember 19. 09:07, szombat | Életmód

Valószínűleg mégsem Anatóliában háziasították először a lovakat

Nagy valószínűséggel mégsem Anatóliában, hanem az eurázsiai sztyeppén háziasították először a lovakat és csak később exportálták őket a Kaukázus és Anatólia területére

2020. Szeptember 18. 13:09, péntek | Életmód

Egy eddig ismeretlen kihalási eseményt azonosítottak a kutatók

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen nagy kihalási eseményt azonosítottak a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális (esős) esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához.

2020. Szeptember 17. 18:08, csütörtök | Életmód

A daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető lenne rendszeres szűréssel

Rendszeres szűréssel a daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető lenne - hívta fel a figyelmet Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerdán az M1 csatornán.