Városlista
2020. február 21, péntek - Eleonóra

Hírek

2014. Június 16. 09:00, hétfő | Életmód
Forrás: InfoVáros

Virágok tánca

Virágok tánca

Kezdetét vette a tiszavirágzás a Tisza-tavon. A tiszavirág hazánk legnagyobb kérésze, „virágzása” jelentős természeti örökségünk, mely minden évben megismétlődik, mégis kiszámíthatatlan.

A kérészek néhány óra alatt lezajló rajzása különleges látványosság, mely Európában egyedülállóan már csak a Tiszán és mellékfolyóin látható. A többségük nem is táplálkozik: rövidke szárnyaló életét a nászra korlátozza. Öt-hat hím is összegyűlik a nőstény köré, így alakul ki a virágra emlékeztető alakzat, melyről nevüket kapták. Pirkadatkor vagy szürkületkor keresik párjukat a levegőben, majd varázslatos násztáncuk után tömegesen hevernek a vizek felszínén. Mielőtt párját követné, a nőstény a sodrással szembe repül és a vízre ereszkedik, hogy a petéket lerakja, így a víz hullámzása arra helyre juttatja el őket, ahol szüleik is lárvaéletüket töltötték.

A természeti értékek és a sportok szerelmeseinek is találkozóhelye a Tisza-tó ökotudatos szállodája tiszafüredi Balneum Hotel. Az egyedülálló környezet, a változatos, vadregényes vízi világ kiváló lehetőségeket kínál céges rendezvények, konferenciák, workshopok és csapatépítő tréningek megrendezésére is. A SPA fedett és nyitott élményfürdői, a szauna, a gőzfürdő és a fitneszterem széles, magas minőségű kínálata együttesen segítik a teljes ellazulást. Bio- és natúr kozmetikai kezelések, egészséges és természetes alapanyagokból előállított kozmetikumok kényeztetik rekreációra, feltöltődésre, pihenésre vágyókat.

A szomszédos vadregényes szigeten - melyet csak a vízen keresztül lehet megközelíteni - hazánk egyik leggyönyörűbb és legkalandosabb vízi világát találjuk. Féktelen Fred Kapitány hírhedt Kalózszigetén mindenki próbára teheti ügyességét és az elveszett kincsek nyomába eredhet. A több, mint 18 hektár területű ártéri szigeten olyan játékokkal találkozhatnak a kalandkeresők, mint a 140 akadályból álló kötélpálya, 15 méter magas, sport- és versenymászásra is alkalmas mászófal kilátó toronnyal, 300 és 400 méter hosszú kötélcsúszda, erdei tornapálya és játszótér, minigolf, íjászpálya vagy a zorb.

A Tisza-tavi régió legújabb attrakciója az a vízen és szárazföldön, árkon-bokron és mocsárban közlekedni képes kétéltű jármű, mely lehetővé teszi a Tisza-tó felfedezését, így az időjárástól és a talajviszonyoktól függetlenül a tó legeldugottabb zugaiba is eljuttathatunk. A speciális járgány gumitalpain képes az iszapos tófenéken közlekedni, a mélyebb vizeken pedig átúszni. A kétéltűvel igazi kaland a Tisza-tó felfedezése, hiszen olyan helyeken is képes közlekedni, melyek korábban még gyalog sem voltak bejárhatóak.

A Tisza-tó színpompás élővilágát leginkább a nyár beköszöntével csodálhatjuk meg, miközben egyedülálló tündérrózsa és tündérfátyol erdei között hajózva gémek, kormoránok, kócsagok és megannyi más madárfaj paradicsomán keresztül vezet utunk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 18:04, csütörtök | Életmód

Az új koronavírus az influenzához hasonlóan terjed

Új koronavírus-fertőzött betegek orr- és garatváladékának mintáit vizsgálva kínai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 vírus inkább az influenzához hasonlóan viselkedik és nem úgy,

2020. Február 20. 17:15, csütörtök | Életmód

Kétszer annyi kalóriát égethet el az, aki bőségesen reggelizik

Kétszer annyi kalóriát égethet el, ezzel megelőzheti az elhízást és a magas vércukorszintet az, aki nagy vacsora helyett reggelire eszik többet

2020. Február 20. 15:02, csütörtök | Életmód

Három emberöltő alatt megháromszorozódott az emberi élettartam

Három emberöltő, körülbelül 150 év alatt megháromszorozódott a várható élettartam - mondta Steigervald Krisztián generációkutató csütörtök reggel az M1-en.

2020. Február 14. 17:05, péntek | Életmód

Génszerkesztéssel állították meg az egyik legagresszívebb mellrák sejtjeinek terjedését

A melldaganatok egyik legagresszívebb formája, a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését állították meg laboratóriumi kísérletekben a CRISPR nevű génszerkesztést használva.