Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 27. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vonzóvá válhat az euró

Vonzóvá válhat az euró

A deviza felé tereli a megtakarításokat a forint erősödése. A Világgazdaság azt írja, hogy az elmúlt napokban megindultak a pénzek az eurós alapokba, miután a forint négyhavi csúcsra került, a betéteknél azonban még kevésbé látszik az átcsoportosítás. A lekötött forint betétekre márciusban átlagosan már csak 2,06 százalékos kamatot fizettek a bankok, az eurós lekötésekre ugyanekkor 1,14 százalékos bónuszt kínáltak.

A jegybanki adatok szerint megfigyelhető volt az utóbbi években, hogy a devizabetétesek reagáltak az árfolyammozgásokra. A forint erősödését komolyabb beáramlás kíséri a devizabetétekbe, míg a forint hirtelen gyengülésére a betétek felszámolásával reagálnak a háztartások. Ilyenkor egy-két hónap leforgása alatt a devizabetét-állomány 10-15 százaléka is megmozdul. Az utóbbi években a legkomolyabb devizabetét-kivonások 2008 őszén történtek, amikor annyi támadás érte a forintot, hogy a jegybank három százalékpontos kamatemeléssel volt kénytelen megvédeni a magyar fizetőeszközt. Nagyon sokan váltották át forintra a betétjüket 2010 nyarán is, amikor a választás után néhány politikus nyilatkozata meggyengítette a forintot. Szintén tömeges devizabetét-kivételt eredményezett a végtörlesztés bejelentését követő, leminősítésekkel fémjelzett időszak, és a tavaly márciusi forintgyengülés is.

Az eurós befektetési alapoknál is jól megfigyelhető, hogy reagál az állomány a forintárfolyam változására. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint például komoly tőkekiáramlás volt az eurós pénzpiaci alapoknál 2009 márciusának elején, amikor aktuálisan történelmi mélyponton volt a forint árfolyama, 316 forintért jegyezték az eurót. Hatalmas beáramlást tapasztaltak ezzel szemben egy évvel később, amikor 265 forint alá süllyedt a kurzus. 2011 nyarán szintén 265 forint alatt volt az euró/forint árfolyam, ekkor is nagyon sokan vásároltak eurós pénzpiaci befektetési jegyeket, amelyeket aztán ugyanennek az évnek a végén, a leminősítések környékén sokan el is adtak. Az elmúlt hetekben, amíg 310-315 között ingadozott a keresztárfolyam, szintén kifelé áramlott a pénz az ilyen alapokból, az utóbbi napokban viszont már ismét vásárolják a befektetők az eurós alapokat. A betéteknél még kevésbé látszik az átcsoportosítás. A jelenlegi forintárfolyam-ingadozás a bankok szerint még nem okozott komoly mozgásokat az állományokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.