Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Augusztus 27. 07:04, hétfő | Külföld
Forrás: MTI | Fotó: VGTV kadr

Évszázados titokra derült fény Norvégiában

Évszázados titokra derült fény Norvégiában

Évszázados találgatás ért véget a norvégiai Selben, ahol végre kibonthatták azt a csomagot, amelyet a település egykori polgármestere az 1920-as években hagyott hátra.

Évszázados találgatás ért véget a norvégiai Selben, ahol végre kibonthatták azt a csomagot, amelyet a település egykori polgármestere az 1920-as években hagyott hátra, azzal az utasítással, hogy csak 2012-ben nyissák ki.

A barna papírba burkolt csomag, amely elméletileg 1912-ből származik, túlélt két világháborút és megúszott két "nagytakarítást" is az 1950-es, illetve az 1980-as években. Tartalmát vad találgatások övezték: kompromittáló iratoktól olajrészvényeken át elveszettnek hitt gyémántig mindenfélét jósoltak.
A valóság azonban sokkal kevésbé izgalmas, sőt, inkább unalmas eredményt hozott. A csomag ünnepélyes felbontásakor - amelyen Asztrid norvég hercegnő is részt vett - többek között jegyzetfüzetek, elsárgult újságok, hivatalos papírok és a norvég zászló színeire festett textildarabok kerültek elő.
"A csomag tartalma nem oldotta meg anyagi gondjainkat, de gazdagabbá tette történelmünket" - fogalmazott Sel jelenlegi polgármestere, Dag Erik Prhyn.
A 40-szer 28 centiméteres, 3 kilós csomagot a Gudbrandsdal Múzeumban őrizték. Kinyitása előtt Kjell Voldheim kurátor bevallotta: fogalmuk sincs, mi lehet a csomagban, de rengeteget találgatták a tartalmát.
A jegyzetfüzetet és a dokumentumokat alapos vizsgálatnak vetik alá - írja a The Daily Telegraph című brit lap online kiadása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.