Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 28. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Vulkáni katasztrófák nyomában Ipolytarnócon

Vulkáni katasztrófák nyomában Ipolytarnócon

A vulkáni katasztrófák nyomait is megfigyelhetik mindazok, akik az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területre látogatnak a május 29. és június 3. között zajló Geoparkok Hetének programja idején.

Szekeres Rita, a terület sajtóreferense elmondta: Ipolytarnóc a Novohrád-Nógrád Geopark szakmai központjaként csatlakozik idén is a Geoparkok Hetéhez.

A látogatók a geopark területén vezetett túrákon érhetik tetten az egykori tengerek, vulkáni katasztrófák nyomait, filmeket láthatnak a geoparkról, és izgalmas kísérletekben vehetnek részt. Május 31-én például szemléletes, interaktív foglalkozáson hozhatnak működésbe egy miniatűr vulkánt.

Június 10-ig látható Nehézy László természetfotós Madarak a ház körül című fotókiállítása, majd 12-én Csengődi Ottó fából, gyökérből, taplóból készített munkáiból nyitnak meg kiállítást.

Ipolytarnóc környékén mintegy 17 millió évvel ezelőtt szubtrópusi őserdő burjánzott, és jórészt már kihalt növény- és állatvilág népesítette be a területet. Az őskori vegetációt egy hatalmas vulkánkitörés pusztította el, ám a mindent maga alá temető vulkáni hamurétegnek és a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően ma is feltárulnak a látogatók előtt az akkori flóra és fauna megkövesedett nyomai.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt