Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Június 19. 14:09, péntek | Helyi
Forrás: teol.hu

A leendő szakkörvezetők oktatása a cél a kistelepüléseken

A leendő szakkörvezetők oktatása a cél a kistelepüléseken

Szeretnék elérni a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, hogy minél többen válasszák a kézműveskedést.

A leendő szakkörvezetőket oktatják a kistelepüléseken a népi mesterségekre. Szeretnék elérni a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, hogy minél többen válasszák a kézműveskedést. A Csoóri-programnak köszönhetően mintegy 4,5 milliós támogatáshoz jutott a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület. Ezt elsősorban szakkör jellegű képzések finanszírozására fordítják, több helyszínen, megyeszerte. Csakhogy a járvány közbeszólt. A szakkörök egy része épphogy befejeződött, más részük félbe szakadt, s van, ami még el sem kezdődhetett. Az egyesület vezetője, Komjáthi Tamásné így összegzi a helyzetet: – Az a célunk, hogy a kistelepüléseken élőknek kedvet adjunk ahhoz, hogy a népi mesterségek valamelyikét válasszák szabadidős tevékenységnek. Ezeken a harminc- illetve hatvanórás képzéseken azokat tanítjuk meg szőni, gyöngy¬ékszereket, bőr- és csuhémunkákat, tutyikat készíteni, akik majd továbbadhatják az ismereteket a saját környezetükben. Vagyis, a leendő szakkörvezetők oktatása kezdődött meg, illetve folytatódik hamarosan. Neves tárgyalkotók tartják a szakköröket – átmeneti szünet után – megyeszerte. (Van, amelyik már befejeződött.) Decsi Kiss Mária a népművészet mestere (gyöngyfűzés, Őcsény), Komjáthy Tamásné népi iparművész (szövés, Báta, Nagydorog), Könyvné Szabó Éva népi iparművész (bőrművesség, Simontornya), Say Katalin népi iparművész (csuhémunkák, Sióagárd), Wilhelm Konrádné népi iparművész (tutyikészítés, Iregszemcse). Hasonló képzéseket egy évvel korábban is tartottak. Érdeklődés van, a továbbadás sikeressége pedig a finanszírozási lehetőségektől függ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.