Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 23. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

ÁNTSZ: megelőzhetőek a kullancscsípés okozta betegségek

ÁNTSZ: megelőzhetőek a kullancscsípés okozta betegségek

Megelőzhető a kullancscsípés okozta Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás, ha az emberek a túrák, séták előtt és után is figyelnek a veszélyekre, illetve tünetekre

- közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken az MTI-vel. A közleményben arra figyelmeztettek, hogy jelenleg a kullancsok aktivitásának egyik csúcsidőszaka van: a kullancsok március végétől június elejéig, illetve szeptemberben a legaktívabbak. Az országban leggyakoribb közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás fordul elő.

A közönséges kullancs legnagyobb számban a sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, de megtalálható városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a vérszívás és a kórokozók átvitele ellen számos módon lehet védekezni. A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető. Továbbá erdei túrákon - amellett, hogy csak a kijelölt gyalogutakon szabad haladni - érdemes kullancsriasztó szereket alkalmazni, és azokat időközönként újra használni. Ha a kiránduló időben felfedezi és eltávolítja a bőrébe fúródott kullancsot, akkor nem kerülhetnek a kórokozók a szervezetébe, ugyanis az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja fertőzött nyálát az emberbe - közölték.

A kullancs eltávolításához egy vékony hegyű csipesz a legalkalmasabb, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb lehet megfogni anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal kell kihúzni a bőrből - írták.

Azt tanácsolták: ha valaki a kullancscsípést követően betegségtüneteket - bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás - tapasztal, forduljon orvoshoz.

Megjegyezték: mivel a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, fontos a nyers kecske- és tehéntej fogyasztás előtti forralása, amellyel a kórokozó elpusztítható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben