Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 02. 08:47, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Átadták a felújított Nagyboldogasszony-templomot Tamásiban

Átadták a felújított Nagyboldogasszony-templomot Tamásiban

Soltész Miklós köszönetet mondott mindazoknak, akik a templomért létrejött összefogásban részt vettek. Sok ember munkája kellett ahhoz, hogy a kivitelezés magas színvonalon megvalósuljon - fűzte hozzá.

Átadták a felújított Nagyboldogasszony-templomot szerdán Tamásiban, az ebből az alkalomból tartott szentmise előtt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Hirt Ferencre, a Fidesz 2018-ban elhunyt országgyűlési képviselőjére emlékezett.

Soltész Miklós azt mondta, aki ismerte Hirt Ferencet, tudja, kerekesszékben élve, súlyos betegen milyen szenvedésen ment át. „Azt is tudjuk”, hogy mit tett Tamási és a környező települések közösségeiért - tette hozzá.

Az államtitkár azt kérte az egyházközségtől, hogy a templommal együtt felújított plébániahivatal közösségi termét a néhai képviselőről nevezzék el.

„Ha valaki a közösségért annyit vállalt, mint ő, akkor megérdemli, hogy halála után is a közösséget tudja szolgálni” - mondta.

Felidézte: Hirt Ferenc búcsúztatásán határozták el, hogy elkészítik a leromlott állapotú templom és környezete felújításának tervét.

Soltész Miklós köszönetet mondott mindazoknak, akik a templomért létrejött összefogásban részt vettek. Sok ember munkája kellett ahhoz, hogy a kivitelezés magas színvonalon megvalósuljon - fűzte hozzá.

Az 1735 és 1745 között épült barokk stílusú műemlék templomot Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg. Az áldás előtt a többi között arról beszélt, a helyiek büszkék lehetnek arra, hogy meg tudták valósítani a templom felújítását. Úgy fogalmazott, reméli, hogy "szívében is megújul a közösség".

Csibi Imre plébános az MTI-nek elmondta, a 2022 őszén kezdődött és 2023 végén befejeződött munka során kicserélték a templom villamosenergia-hálózatát, új padlózatot kapott az épület, újrafestették a falait, restaurálták ornamentikáját. Megújult a toronysisak, és - egyebek mellett - energiatakarékos kültéri világítást építettek ki.

A kivitelezés közben a templomhajóban feltárták a sírját Tamási első plébánosának, az 1725-ben elhunyt Győri Mátyásnak, emlékére táblát helyeztek el a templom falán.

A felújítást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 548 millió forinttal támogatta, a szintén barokk orgonát 38 millió forintos magánadományból állították helyre.

Címkék: Tamási

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.