Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Július 13. 16:05, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az állatállományra is hatással is lehet az idei rossz terméshozam

Az állatállományra is hatással is lehet az idei rossz terméshozam

Az aszály miatt több Békés megyei gazda elkezdte a kukorica silózását. A takarmány csökkenő mennyisége és gyenge minősége az állattenyésztési ágazatra is hatással lesz

- hangzott el a Békés megyei aratási koordinációs bizottság ülésén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorban olvasható, hogy a csapadékhiány miatt "minden nap romlik az amúgy is rossz minőségű, silózásra alkalmas kukorica állapota. Több állattartó telep jelezte már, hogy állatállomány-létszámcsökkentést kell eszközölnie, az állatok ellátása komoly gondot fog okozni, az idén lesilózott kukoricák gyenge tápértékű tömegtakarmányok. Az esetleges állatlétszám-csökkenés a pályázati vállalásoknál is problémát fog okozni" - írják.

Az ülésen résztvevők megállapították, hogy a kukoricánál "meg sem lehet saccolni, mekkora terméskiesés várható". A napraforgónál még nem annyira reménytelen a helyzet, annak ellenére, hogy fél termés sem várható a szokásoshoz képest - tették hozzá.

A gazdák Békés megyében őszi árpát csaknem 31 ezer, őszi búzát 100 ezer hektárról takarítanak be. Az árpaterületeken végeztek a munkával, az átlagtermés 3,5 tonna hektáronként, a hektolitersúly gyenge. Az őszi búza vetésterületének 95 százalékos betakarítása után a termésátlag 3,2 tonna hektáronként. A tavalyi termésátlag csaknem ennek kétszerese volt.

A szalmabetakarítás jelenleg 60 százalékos. "Az állattenyésztésben súlyos takarmányhiány mutatkozik, ezért a búzaszalmát egyes gazdálkodók tömegtakarmányként fogják hasznosítani" - közölte a kamara.

Az őszi árpa felvásárlási ára jelenleg tonnánként 103-104 ezer forint; az őszi búzáé 130 ezer forint maximum. Az őszi káposztarepcéért tonnánként 260 ezer forintot fizetnek. Repce Békés megyében 8 ezer hektáron termett idén; több mint 7600 hektáron végeztek az aratással, a termésátlag 1,5 tonna hektáronként. Tavaly duplaekkora területen termett repce a megyében.

Egy hét alatt 15 mezőgazdasági tűzeset történt, ebből kettő 10 hektár feletti területnagyságú volt. A múlt héten csaknem ötszáz kárenyhítési kérelmet adtak be a gazdák, így azok száma a tavalyi háromszorosára, 1882-re nőtt - szerepel az adatsorban.

Címkék: állat, gabona, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során