Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Szeptember 10. 14:18, kedd | Bulvár
Forrás: ma.hu

Belehalt a 8 éves menyasszony a nászéjszakába

Belehalt a 8 éves menyasszony a nászéjszakába

A menyasszony 8 éves volt, a vőlegény ötször ennyi, ám a házasság nem tartott sokáig: a gyermeklány olyan súlyos sérüléseket szerzett a nászéjszakán, hogy belehalt a belső vérzés okozta sokkba.

A súlyos sérülések következtében kialakult belső vérzésbe halt bele egy mindössze 8 éves kislány Jemenben, néhány órával azután, hogy hozzáadták egy nála ötször idősebb férfihoz. A gyermek nem bírta ki a nászéjszaka megpróbáltatásait. A térségben máig bevett gyakorlat, hogy idős férfiak nagyon fiatal, nem egy esetben kifejezetten gyermekkorú lányokat vesznek feleségül, ezért az emberi jogi aktivisták most a vőlegény bíróság elé állítását követelik és az efféle kényszerházasságok beszüntetését.

A Szaúd-Arábiához igen közeli Hardh térségben élő, csak Rawan néven emlegett kislány tragédiája kapcsán az internetes fórumokon fellángoltak az indulatok, volt, aki szerint mindenkit, aki részt vett ebben a szörnyűségben, más kifejezetten a gyermek szüleit támadja, mondván, nem érdemlik meg, hogy gyermekük legyen, ha ezt művelik vele. "Ez a házasság nem jött volna létre, ha nem véli úgy néhány törzs, hogy ez egy jó szokás" - írta egy kevésbé támadó hangvételű blogger. A tragédiához vezető hagyomány hátterében gyakorta a szegénység áll, nagyon sok család pénzért adja oda gyermekét egy tehetősebb vőlegénynek, mert az ár, amit a kislányokért kínálnak, túl csábító, semmint nemet tudjanak mondani rá. A jemeni szociális minisztérium adatai szerint 2010-ben minden negyedik menyasszony még nem töltötte be a 15. évét, amikor megköttetett a házasság - számolt be a Daily Mail.

A fiatal menyasszony ráadásul azért is vonzóbb a férfiak szemében, mert minél kisebb, annál könnyebben lehet az igényeknek megfelelően formálni őt és sokkal engedelmesebb lesz, mint az a nő, akinek a házasság idejére már jobban kialakult az egyénisége - nem beszélve arról, hogy így a kísértéstől is egyszerűbb távoltartani.

A jemeni törvényekben egyszer már meghúzták a 15 éves alsó korhatárt a házassághoz, de a '90-es években a parlament hatályon kívül helyezte ezt a rendelkezést, mondván, a szülőknek jogában áll eldönteni, mikor akarják férjhez adni a leányukat. 2010 szeptemberében hasonló tragédia történt, akkor egy 12 éves gyermeklány halt bele a 3 napig tartó vajúdásba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.