Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Május 13. 09:09, péntek | Helyi
Forrás: fotó: ujpest.hu

Csillagászati bemutató lesz Tamásiban

Csillagászati bemutató lesz Tamásiban

Az érdeklődőket május 14-én, szombaton 21 órától az OTP mögötti parkolóban várják

Az idei évben május 14-ére esik a Csillagászat Napja. Országszerte számos helyszínen rendkívüli nyitva tartással, járdacsillagászattal, távcsöves bemutatókkal várják az érdeklődőket. A jeles napnak már Magyarországon is jelentős múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Tamásiban is várják az érdeklődőket május 14-én, szombaton 21 órától az OTP mögötti parkolóban. Pinczési Gábor, amatőr csillagász, a bemutató egyik szervezője portálunknak elmondta, hogy a bemutatásra szánt objektumok közé tartozik égi kísérőnk, a Hold, valamint naprendszerünk bolygói, a Jupiter és a Szaturnusz, ezen kívül látványos kettős csillagokat, és jó szerencse esetén akár sejtelmes ködöket, galaxisokat is megpillanthatnak majd az érdeklődők. Ezen a szombat estén a Hold majdnem első negyedben lesz, de kétségkívül a Jupiter lesz az este legfőbb látványossága. A kitartóak késő este a Mars és a Szaturnusz látványában is gyönyörködhetnek. A bemutató során a vállalkozó kedvűek akár a csillagászati távcső kezelését is elsajátíthatják. A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy akinek van távcsöve, nyugodtan vigye magával, illetve azt is hangsúlyozzák, ha az ég felhős lesz, vagy tartósan borult idő jellemzi a szombatot, akkor a bemutatót másnap, május 15-én ugyancsak este 9 órakor tartják meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.