Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Diplomamentés: 2016 december az utolsó határidő

Diplomamentés: 2016 december az utolsó határidő

A tervezetthez képest egy évvel meghosszabbították a Diplomamentő Programot, amelyre továbbra is azok jelentkezhetnek, akik csupán nyelvvizsga hiányában nem kapták kézhez eddig oklevelüket. A tanfolyamokat szervező Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ezúttal azoknak is szeretne segíteni, akik nem érik el az alapfokú nyelvvizsga szintjét. A részletekről Pákozdi Szabolcs ügyvezetőt és Soós Andrea Támogatási és Szolgáltatási főosztályvezetőt kérdeztük.

Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője rádiónkban elmondta, tavaly év végéig, tehát a program első 4,5 hónapja alatt 490 képzést tudtak elindítani országosan, amelyeken a több mint 11 ezer jelentkező közül 5500-an vettek/vesznek részt. A regisztráltak száma azonban ennél jóval magasabb, mintegy 35 ezer fő volt. „A szintfelmérőkön való megfelelés 50 százalékos volt, azért is döntöttünk a program meghosszabbításán, hogy a belépési szintet nem elérőkön is tudjunk segíteni” – mondta Pákozdi Szabolcs, hozzátéve, hogy számukra márciustól már kizárólag 240, illetve 360 órás képzéseket indítanak.

A kritériumokról szólva Soós Andrea, Támogatási és Szolgáltatási főosztályvezető elmondta, a sikeres záróvizsga megléte mellett a jelentkezők nem állhatnak felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban, valamint a szintfelmérőn el kellett érniük egy alapfokú nyelvtudást. Most ez utóbbiban lesz változás: természetesen nulla nyelvismerettel most sem lehet bekerülni a tanfolyamokra, felvételt azok nyerhetnek, akiknek a tudása eléri azt a szintet, amivel az említett 240, illetve 360 óra alatt el tudják sajátítani a középfokú nyelvvizsga letételéhez szükséges tudást.

„Folytatjuk azt a bevált hagyományt, hogy a legváltozatosabb intenzitású képzéseket indítjuk a heti 6-tól a 20 órásig” – mondta Pákozdi Szabolcs, hozzátéve, hogy a résztvevőknek a tanfolyamok végeztével akár többször is lesz idejük megpróbálni a nyelvvizsga megszerzését. Kiemelte: bár az óraszám függvényében maximum 10 százalékos lehet a tanulók hiányzása, amennyiben előre nem látható okból marad valaki távol, a megfelelő igazolás bemutatásával pótórákat vehet, így akkor sem esik ki a tanfolyamról, ha meghaladja ezt a hiányzási mértéket. Létszámot tekintve minimum 6, maximum 14 fővel indulnak a tanfolyamok – emelte ki az ügyvezető.

A motivációt a diákok számára az adja, hogyha a határidőn belül nem szerzik meg a középfokú nyelvvizsgát, a képzési költség 50 százalékát vissza kell fizetniük. Azonban a képzőintézményeket is motiválják: velük szemben 70 százalékos sikeres nyelvvizsga-letételt várnak el. A nyelvek közül a jelentkezők 77 százaléka angol, 21,5 százaléka német és csupán 1,5 százaléka érdeklődik a francia iránt – mondta az ügyvezető.

Pákozdi Szabolcs szerint alapvető problémát jelent, hogy a záróvizsgáknak nincs elévülési idejük, így sokan halogatják a nyelvvizsga megszerzését, s ezzel együtt addigi nyelvtudásuk is elvész. Az ügyvezető szerint azonban minden csak akaraton és elszántságon múlik, hiszen az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a Diplomamentő Programban résztvevők 90 százaléka sikeresen megszerezte a középfokú nyelvvizsgát.

A határidőt tekintve a már korábban és az idén január-februárban induló képzéseken résztvevőknek 2015 december végéig, míg a márciusban induló tanfolyamokon tanulóknak 2016 decemberéig kell megszerezniük a nyelvvizsgát. Végleg azonban senkitől nem szeretnék elvenni a lehetőséget, mint az Pákozdi Szabolcs elmondta: „ha valaki már többször próbálkozott sikertelenül, de látjuk rajta a motivációt, kitoljuk a határidőt, de ugyanakkor elvárjuk, hogy a képzés befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül jelentkezzenek a résztvevők nyelvvizsgára.”

A Diplomamentő Programra az érdeklődök a www.ofa.hu honlapon keresztül regisztrálhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.